Datum: 27/7 – 2012
Bolag: Nuclear Blast

Thrashlegendarerna Testament är tillbaka med sitt tionde album Dark Roots Of Earth. Testament ses som det femte bandet i The Big 4 (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax), den enda skillnaden är att Testament inte släppt ett enda dåligt album jämfört med sina kollegor, de har alltid varit trogna thrashgenren samtidigt som de lyckats modernisera den med varje nytt album. Dark Roots Of Earth är inget undantag, det här är klassisk thrash i modern tappning. Texterna är vad man kan förvänta sig av ett thrash album, väldigt aggressiva med fokus på krig, Armageddon, hat, död och social orättvisa.

Albumet går ut starkt med Rise Up som lär bli en givande allsångslåt under kommande turné, ”When I say rise up, you say WAR!”. Det är en högoktanig låt som har en härlig aggression med skön melodi samt ett brutalt solo, de flesta låtarna på albumet har brutala solon. Native Blood tar vid där Rise Up slutar, den är hård, hög och slår dig rakt i ansiktet samtidigt som den sparkar dig skrevet. Det är härligt att höra hur Testament gått tillbaka till sina rötter och återskapat deras originella samt älskvärda ljud. Många andra band gör ofta misstaget med att experimentera för mycket och förnya sitt ”sound” att de glömmer bort vad som gjorde dem speciella till att börja med.

Dark Roots Of Earth är en episk låt som drar ner tempot lite. True American Hate är snabb, hård, aggressiv och låter precis som Testament ska låta. A Day In The Death tar oss tillbaka till bandets storhetstid och skulle lätt kunna vara med på Practice What You Preach eller Souls Of Black. Det är häpnadsväckande att efter 25 år har Chuck Billy fortfarande en av de starkaste rösterna inom genren. Han låter aldrig trött eller svag i någon av låtarna och det är tack vare hans röst som Dark Roots Of Earth blir så otroligt bra. Efter en briljant A Day In The Death kommer en oväntad åtta minuters lugn rockballad, Cold Embrace, som tyvärr drar ner albumet. Visst ger den variation men den ger även ett stopp i vad som annars är ett perfekt thrashalbum. Lyssnar man på Testament vill man höra thrash och inte smörsång.

Albumet fortsätter hårt med Man Kills Mankind, Throne Of Thorns och Last Of Independence, en grym avslutning som får en att glömma bort balladen Cold Embrace. På specialutgåvan av Dark Roots Of Earth tillkommer även tre covers, Dragon Attack (Queen), Animal Magnetism (Scorpions) och Powerslave (Iron Maiden). Testament lyckas göra dessa till sina egna på ett så pass övertygande sätt att du inte tänker på att de är covers.

Testament lyckas inte bara överglänsa sina äldre konkurrenter utan även den yngre generationen. Dark Roots Of Earth äger! Punkt! Slut!

Du kan köpa Dark Roots Of Earth via iTunes.

Bäst: Native Blood och A Day In The Death.
Sämst: Cold Embrace.
Betyg 9/10

Låtlista:
Rise Up
Native Blood
Dark Roots Of Earth
True American Hate
A Day In The Death
Cold Embrace
Man Kills Mankind
Throne Of Thorns
Last Stand For Independence
Dragon Attack
Animal Magnetism
Powerslave
Throne Of Thorns

Skribent: Jonas ”Madman” Persson