Released: 15 februari 2012
Bolag: Razzia/Sony

Det är lite smått fantastiskt att allt som denna ”gamla” punk/rock-farbror rör vid blir till guld. Den dagen (Gud förbjude) som Thåström går bort kommer han att hyllas som Sveriges största poet, låtskrivare och musiker. Beväpna dig med vingar är ännu ett bevis på detta. Hans nionde soloalbum knyter ihop en säck som omfattar Skebokvarnsv. 209 och Kärlek är för dom och på så sätt bildas en trilogi i tematik och estetik.

Jag ska inte försöka mig på att analysera texterna alldeles för mycket då det endast finns en man som känner till det egentliga budskapet, nämligen Thåström själv. Han är inte direkt känd för att vilja tala om sin musik med någon. Sista låten Sluta när jag vill symboliserar en tvärtom känsla som jag får av detta album. Det är en enkel låt där Thåström sjunger om att han kan sluta när han vill, precis när han vill. Till skillnad från honom kan inte jag sluta när jag vill, speciellt inte när det kommer till Beväpna dig med vingar som har etsat sig fast i min ryggmärg och gjort mig beroende.

I titelspåret Beväpna dig med vingar använder sig Thåström av en monoton sång och text som blandar ångest och självmod, den är även väldigt självbiografisk. Resten av albumet följer i samma mönster. Smaken av dig handlar om saknaden av en gammal kärlek som aldrig kommer att glömmas, både låten och rösten är väldigt naken, sympatisk och äkta. Dansbandssångaren handlar om det rutinmässiga och ensamma livet på vägen som artist trogen sina herrtidningar, Bibeln och sprit. Det enda han vill är att komma hem till sin mamma och tryggheten.
Thåström frambringar inte mycket hopp i detta album som är tillägnat ”A” vilket jag förmodar är Amanda Ooms som han har hittat tillbaka till.

Det finns två låtar som sticker ut på albumet, den ena är Låt dom regna, en bombastisk, industriell och helt fantastisk låt som är en betraktelse av den ”goda” människan och innehåller en väldigt skön manskör i bakgrunden.
Den andra låten som sticker ut är Brunkebergstorg som är helt instrumentalisk(?) med en manskör i bakgrunden och en otydlig röst som tycks komma från en telefon, den tillhör förövrigt Amanda Ooms.

Det kan tyckas lite snålt att endast ge oss nio låtar efter tre års väntan, å andra sidan kan man inte tvinga fram inspiration och kreativitet. Vi får vad vi får, nio välproducerade och genomtänkta låtar, kanske hade ytterligare en eller två förstört albumets perfektion. Jag kan redan nu säga att Beväpna dig med vingar kommer finnas på min topp 10-lista av bästa album 2012 och vi är bara i februari.

Bäst: Beväpna dig med vingar, Smaken av dig, Samarkanda och Sluta när jag vill.
Sämst: Va?
Fråga: Kommer vi någonsin få se ett återförenat Imperiet?
Betyg: 10/10

Låtlista:
Beväpna dig med vingar
Låt dom regna
Smaken av dig
Samarkanda
St Ana katedral
Dansbandssångaren
Nere på Maskinisten
Brunkebergstorg
Sluta när jag vill

Skribent: Jonas ”Madman” Persson