Datum: 29/9 – 2017
Bolag: Razzia

Sveriges okrönte rockkung gör det inte lätt för sig. Han skulle kunna återförena Ebba Grön/Imperiet, åka ut på turné och endast spela sina hits, fylla arena efter arena, år efter år. Istället leker han med ord, meningar och rim där tematiken rör det vardagliga livet. Centralmassivet har en viss likhet i soundet med föregående bottennapp, Den morronen. Den stora skillnaden stavas kvalité, Centralmassivet är genomarbetad in i minsta detalj och ton. Allt faller på plats och Thåström låter självklar. Med låten Aldrig av med varandra har han lyckats skriva en av de finaste kärlekslåtarna som gjorts, och lyckas därmed peta ner Hansons I Will Come To You från tronen.

Centralmassivet består av nio låtar och tar oss genom en resa till olika städer, den börjar i Malmö med albumets höjdpunkt Bluesen i Malmö, går sedan vidare till Stockholm, Texas, Lousiana och Krakow. På Centralmassivet blandar Thåström högmält med lågmält, tungt med lugnt. Det finns en melankoli som kryper in under skinnet och tvingar lyssnaren att stanna kvar. Thåström har aldrig tagit oss såhär djupt ner i sina tankar, till det mörker och den ångest han känner.

All ära till Thåström, men minst lika viktig är Ossler som med sitt gitarrspel briljerar på Centralmassivet. Thåströms gamla vapendragare skapar en otrolig stämning med sin gitarr, lyssna bara på titelspåret, och i symbios med Thåströms röst bildas det magi. Till hjälp har Thåström anlitat LaGayla Fraziers på fantastisk körsång.

Centralmassivet är ett fullständigt briljant, mörkt och vackert album. Thåström visar än en gång att han är
Sveriges okrönte rockkung och jag ser fram emot fler resor ner i hans djupa tankar.

Betyg: 10/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson