Thåström

Release: 11/2 – 2015
Bolag: Razzia Records

Det är mörkt jag är lycklig just nu

Ovanstående mening kan vara något av det djupaste som Thåström har skrivit på tio år. Sveriges stora lyrikförfattare är tillbaka med sitt hett efterlängtade album, Den Morronen. Ett album som undertecknad sett fram emot sedan förra släppet Beväpna Dig Med Vingar.

Det smärtar mig att skriva det, men efter de tre föregående mästerverken Skebokvarnsv. 209 (2005), Kärlek Är För Dom (2009) och Beväpna Dig Med Vingar (2012), var förväntningarna inför Den Morronen nästintill astronomiskt höga och trots ett par topplåtar är jag besviken. Det känns som att Thåström har tappat stinget och istället kör på rutin.

Just orden ”jag är lycklig just nu” kan man spekulera länge om. Min teori är att det handlar om hans återförening med skådespelerskan Amanda Ooms, som skedde innan Beväpna Dig Med Vingar spelades in. All lycka till Thåström, men det positiva innebär också en viss negativitet då Den Morronen inte är lika stämningsfull, vemodig eller melankolisk som tidigare album.

Thåström är dock en lyrikens mästare och leker med ord som ingen annan artist. Inte många kan hitta en träffsäker poesi i simpla rader likt ”Kyss mig som en varm vind. Kyss mig hundra meter upp i luften. Kyss mig som Hermine kysste Harry. Kyss mig så att nånting kan bli gud” – tyvärr är det ingen referens till Harry Potter.
Ett annat prov på simpel poesi och genialitet i textform är: “Som sinnessjuka sjömän sjöng dom.
När han drar till med: “
Du drack Sangria och jag drack något annat”, inser man dock att han har tappat stinget och går på tomgång,

Den Morronen må vara ojämn och sakna variation, men det finns fyra låtar som når den där speciella Thåström-kalibern. Albumets höjdpunkt är Kom Med Mig, inte många artister kan börja varenda mening med just dessa tre ord och få det att låta så självklart. Den Morronen, Ner Mot Terminalen och Långsamt Genom förtjänar också en extra genomlyssning.

Jag får inte glömma bort att ge en eloge till Thåströms ständiga vapendragare, den före detta Wilmer X-gitarristen Pelle Ossler som varit med Thåström sedan 2002. Ljuden som han framkallar med hjälp av en stråke mot strängarna är mäktiga och en av anledningarna till att Thåström låter så bra som han gör. Den pulserande basen som ständigt hemsöker i bakgrunden är signerad Ulf Ivarsson. Övriga medlemmar gör även de ett bra jobb.

Thåström har snöat in sig på ett sound som han redan mjölkat ur tillräckligt, som går på rutin, tomgång och saknar variation. Förhoppningsvis upptäcker han något nytt till nästa album, kanske rentav går tillbaka till rötterna och släpper en schysst punkdänga?
Hur som helst kommer allt vara förlåtet när han står där på scen i mars och jag skriksjunger med i Du Ska Va President, för just då kommer jag vara som lyckligast.

Betyg: 4/10

 

Du kan köpa Den Morronen via iTunes.

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.