theagonisteyecd

 

Release: 25/2 – 2015
Bolag: Century Media

Under en period tyckte jag att The Agonist var ett av de mest intressanta banden inom den moderna metalscenen. Detta hade de att tacka den fantastiska sångerskan Alissa White-Gluz för, som med sitt enorma röstomfång kunde göra att gruppen rörde sig obehindrat mellan mängder av olika influenser. Nu har Alissa lämnat bandet och huserar numera i Arch Enemy. The Agonist har valt att ersätta henne med den okända Vicky Psarakis. Ett klart nedköp.

Redan när den nya sångerskan börjar att growla i inledande Gates of Horn And Ivory märks det att hon saknar den styrka som företrädarens röst hade. Det låter inte dåligt, men inte lika bra som Alissas. När Vicky dessutom börjar sjunga rent så låter det ännu sämre. Det låter stundtals riktigt monotont och fantasilöst och under skivans knappt en timme långa speltid hinner jag börja störa mig enormt på hennes rena sång. Den ligger hela tiden på gränsen till falsksång.

Därför är det skönt att instrumentalisterna i bandet är så pass skickliga i sina respektive roller. På denna release är det särskilt gitarristen och bandets primära låtskrivare Danny Marino som får briljera. Skivan innehåller mängder med melodiska riff och snygga kompositioner, även om albumet även innehåller låtar som borde stannat vid tanken. I Endeavor har ett introriff som spöar skiten ur det mesta inom denna genre och är med hästlängder skivans höjdpunkt. Att A Necessary Evil skulle vara skriven till någon av bandets tidigare släpp är inte en alltför vågad gissning då låten bär alla drag som jag gillat hos bandet. Även det avslutande mastondontstycket As Above, So Below är en låt som bandet borde klappa sig på axeln för.

Men Eye of Providence visar också hur smärtsam förlusten av Alissa har varit. Bandet har försökt att ignorera det faktum att Vicky Psarakis tvingar bandet att begränsa sig. Något som inte alltid lyckas. Detta album gör tyvärr att bandet bara blir ett i mängden.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby.