thecrowndeathisnotcd

Release: 12/1 – 2015
Bolag: Century Media Records

Efter fem år återvänder The Crown med årets kanske lökigaste albumtitel: Death Is Not Dead. Vilken tur att albumet är allt annat än lökigt.

Sveriges egna death metal-veteraner har tillämpat begreppet ”less is more” under arbetet med Death Is Not Dead. Brutaliteten som genomsyrade föregående album likt Doomsday King och The Burning är borta, istället har The Crown ändrat riktning till ett mer traditionellt metal-sound, som ibland tangerar till hårdrock. Med undantag av den mästerliga Headhunter som är härligt brutal. Denna nya riktning lär uppröra fansen och dela in dem i två läger, de som skriker sell outs och de som omfamnar denna förändring. Jag tillhör det senare.

Death Is Not Dead kräver sin beskärda del av genomlyssningar innan man uppskattar den till fullo, vilket mestadels beror på deras nya riktning i soundet, men även för att den känns en aning variationsfattig. Det som dock talar för Death Is Not Dead är den nygamla sångaren Johan Lindstrand som med sin säregna, riviga röst spottar fram texten. Än en gång, lyssna på Headhunter. The Crown har även något som många andra death metal-band saknar; schyssta solon. Vare sig det rör sig om ett snabbt eller ett långsamt solo så är de snyggt uppbyggda och höjer låtarna ett par snäpp.

Death Is Not Dead är måhända långt ifrån ett mästerverk inom death-genren utan snarare ett stabilt metalalbum som förtjänar din uppmärksamhet. Dock bör du vara tålmodig och öppensinnad då den kräver ett par genomlyssningar.

Albumets höjdpunkter är: Headhunter, Meduseld och Iblis Bane.

Du kan köpa Death Is Not Dead via iTunes.

Bäst: Headhunter.
Sämst: Brist på brutalitet.
Betyg: 7/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.