dillingerescapeplandissociation

Release: 14/10 – 2016
Bolag: Party Smasher / Cooking Vinyl

Det är ju förstås svårt att byta fokus från att detta är gruppens sista studioalbum någonsin. Lika svårt är det att säga att gruppen någonsin tidigare gjort ett så pass starkt och representativt album. Dissociation är ett monument av ett band som går med flaggan i topp.

I vanlig ordning så är The Dillinger Escape Plan lika oberäkneliga som vinterkräksjukan. Just när du tror att du kan vara säker så kommer nästa intensiva musikaliska attack. Måhända att det är något mer kontrollerat än tidigare, och att Greg Puciato inte skriker lika frenetiskt som tidigare, men den totala egensinnigheten finns kvar. Inledande Limerent Death börjar med att krossa alla ben i lyssnarens kropp. Tredjespåret Wanting Not So Much To As To drar med sig lyssnaren hjärna i fallet. Vad i helvete är det som händer? Hur i helvete får gruppen ihop dessa arrangemang? Däremellan har man petat in den nästan (rock)radiovänliga Sympton of Terminal Illness, och följer upp med ett elektroniskt bass n drum-spår (Fugue).

Allt detta är inget bortom det normala i The Dillinger Escape Plans värld. En värld vi nu tvingas säga adjö till. För även om det hedrar gruppen att vilja gå ut med flaggan i topp så går det inte att komma ifrån att de tycks vara på sin kreativa topp just nu. Lyssna bara på spår som Honeysuckle och Apologies Not Included. Men vetskapen av att det inte kommer något mer gör bara det avslutande titelspåret mer känslosamt, för visst är det ett hej då-brev som gruppen avslutar sista albumet med?

The Dillinger Escape Plan kommer att lämna ett enormt tomrum i musikvärlden.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby