Release: 7/1 – 2019
Bolag: Drabant Music

Varför ändra ett vinnande koncept? Ja, de tanken tycks även norska The Dogs ha tänkt, då bandets sjunde album följer i samma spår som tidigare album. Och det är absolut inget fel på det. Before Brutality visar än en gång upp bandets råa attityd, sin misantropiska världssyn och den där humorn som gör att man sätter skrattet i halsen.

Inledande Let’s Start a Riot är inget annat än en programförklaring för vad den kommande halvtimman kommer att innehålla. Punkig attityd, elorgel och refränger som kan skrålas under sena efterfester kan verkligen ta en långt. Och så fortsätter det under ytterligare nio spår. The Dogs delar ut käftsmäll efter käftsmäll och när halvtimman has passerat är det svårt att hålla sig fokuserad. Adrenalinet pumpar och man vill svinga bägare… Eller slåss. Det är osäkert.

För i slutändan spelar det ingen roll om det är 70-talsrockiga Who’s Gonna Pay, partystänkaren At the Birth of a Song eller den bittra There Won’t Be An Encore. Before Brutality håller från start till mål och tappar aldrig känslan. Att albumets omslag dessutom är i tuffaste laget gör ju inte saken sämre. Skål!

Betyg: 9 / 10