Release: 1/1 – 2018
Bolag: Drabant Music

Redan under årets första dag levererar norska The Dogs en höjdarplatta. The Grief Manual är gruppens sjätte sedan debuten Set Yourself On Fire And Follow The Smoke (världens bästa albumtitel?) från 2012 och följer den utveckling bandet haft sedan dess.

Sångaren Kristopher Schaus (känd från olika sammanhang, till exempel som sångare i nedlagda The Cumshots, men även som programledare och komiker) fingertoppskänsla för de bittra och stundtals tragikomiska texterna gör The Grief Manual till en logisk uppföljare till fjolårssläppet Death by Drowning. Musiken kommer fortfarande från en punkgrund, utsmyckad med andra element och den där karaktäristiska sången som en blandar desperation och hopplöshet, gör att The Dogs sticker ut bland mängden. Gruppens nästintill patenterade elorgel tas fortfarande upp mycket av ljudbilden. Det uppskattas.

The Grief Manual är en urstark skiva och gruppens bästa hittills. Här får vi ta del av alla de element som The Dogs tidigare har bjudit på i en sammanhållen blandning. Vi har mer raka punkspår, som till exempel inledande We Were Made out of Loss, som bärs fram av sina mäktiga refräng, och käftsmällen The Children He Loves the Least. Detta varvas med mer melodiska nummer, som Hindsight och singelsläppet Lie to Me. Mörkare, tyngre och allvarsammare spår som Her Last Song och Primitive Etchings. Kort och gott, alla de delar av The Dogs som vi uppskattar mest.

The Grief Manual är en tidig smällkaramell som lämnar en enorm hungerkänsla efter mer.

Betyg: 9 av 10 anledningar till att inte sörja.