TheGhostInsideDearYouth

 

Release: 17/11 – 2014
Bolag: Epitaph Records

Dear Youth är det fjärde släppet från amerikanska The Ghost Inside, ett band som under hela sin karriär har fått stå i skuggan av de stora akterna inom modern hardcore (Bring Me the Horizon, August Burns Red för att nämna några). Trots detta har jag sedan bandets debutalbum ansett att gruppen har betydligt mer energi än kollegorna i samma genre – de har levererat musik i högt tempo och med otrolig ilska. Musiken har förvisso varit ofokuserad och liksom svävat omkring. Det har varit svårt att få grepp om låtarna. Problemet har därför snarare legat i låtskrivandet än utförandet. Fram tills nu.

För när jag börjar lyssna på detta album är det första som slår mig att bandet har gått samma väg som andra band i samma genre och gjort musiken mer lättlyssnad. Eller, om vi ska vara ärliga, så har bandet på Dear Youth varit mer fokuserade i sitt låtskrivande. Helt plötsligt har gruppen börjat skriva begripliga och riktigt bra refränger. Move Me är ett exempel på detta och en låt som verkligen kommer fungera bra under bandets kommande spelningar. På Dear Youth återfinner vi även begripliga låtstrukturer, där riff inte bara byggs på riff. Istället känns varenda del av låtarna genomtänkt.

Däremot hade jag klarat mig utan de radioanpassade refrängerna. Out of Control börjar med ett av de tyngsta och mosh-vänligaste riffen som jag har hört detta år, men övergår i en fånig poprefräng. The Ghost Inside bär inte ensamma skulden till detta, då det har blivit ett tydligt och ovälkommet drag hos genren de senaste åren. Flera låtar på skivan bär tyvärr på liknande drag.

Det finns dock inget tvivel i påståendet att Dear Youth är gruppens hittills starkaste album. De refränger som nämns i stycket ovan går att vänja sig vid när det finns annat på skivan som är bra. Melodierna i With the Wolves, det energiska titelspåret, den avskalade Phoenix Flame och urladdningen i My Endnote är några exempel. Men framförallt så är det bandets mognare låtskrivande som lyfter skivan enormt.

Bäst: Move Mes refräng.
Sämst: Out of Controls refräng.
Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby