Släpps: 2012-05-25
Wild Kingdom/ Sound Pollution

Skövdebandet The Gloria Story behöver ingen närmare presentation, efter ett fullspäckat 2011 är de redo att även detta år leverera sin 70-talsdoftande rock n’ roll runtom i Sverige. I augusti är även en turné inbokad i Tyskland och Schweiz.
Bandet är klart för stora gig på utomhusfestivalerna Sweden Rock Festival och Skogsröjet, turnén drar igång i Göteborg på Göteborg Rockfest den 28e april.
Den 25:e maj släpper de EPn Out Of The Shade via Wild Kingdom, vilken är en samling på 4 låtar som de valde att släppa separat, istället för på 2011 års debutskiva Shades Of White.

EPn drar igång med full fart och låten Adore. Soundet är punkigt à la Ramones, med lite 60-talsvibbar i melodierna. Jag tänker direkt på det eminenta Boråsbandet The High Hats som är mästare på att blanda skrän och fantastisk skönsång. Efter andra versen kommer ett kort orgelsolo som låter lite som ett Gyllene Tider under en hockeymatch på ett skenande nöjesfält. Så jäkla rätt!
En tonartshöjning på det, och vi börjar oss närma oss slutet på denna under två minuter långa pärla.

Andra låten, Tennis Is Nice, har förutom en humoristisk titel även ett vasst intro-riff som är kärleksbarnet till Brown Sugar med Rolling Stones och C´mon And Love Me med KISS. Det sistnämnda bandet är som bekant en av The Gloria Storys största influenser, man märker verkligen att de lyssnat sönder plattan Dressed To Kill från 1975 och satsar på att dra tillbaks klockan till en tid då det inte ansågs mesigt att skriva minnesvärda och svängiga låtar med starka melodier.
Tredje låten Oh No är redan släppt 2010, men har här fått sig ett hunkigt ansiktslyft i form av en ommixning. Det är lite mer bett i soundet, gitarrerna är rivigare och ljudbilden är mycket större. Det låter inte lika slickt och nu låter det verkligen som ett rockband som vridit på förstärkarna.
Lite vibbar från två av Sveriges bästa band någonsin, The Ark och The Hellacopters, gör att det går hem fint hos undertecknad.

Lacie Heart är en avslutare som skiljer sig totalt från resten av EPn.
Ett dystert, men väldigt vackert, intro på tramporgel fylls på endast av sång.
Förutom att låten handlar om en dam som tjänar sitt leverne på att vuxenkramas med diverse andra professionella av motsatt kön, så skulle låten ha kunnat göras av ett band som är så långt ifrån rock n’ roll som man bara kan tänka sig. Min första tanke var ”fan, denna låten hade ju Håkan Hellström eller Broder Daniel kunnat skriva!”. Bli inte skrämda av de referenserna dock.
Detta visar bara på en stor artistisk bredd, låten är dessutom väldigt vacker och otroligt stämningsfull tack vare det där svenska vemodet som man tar vara på i melodierna och arrangemanget. En kanonbra avslutningslåt.

Sammanfattningsvis så kan jag känna att The Gloria Story tagit ännu ett steg framåt, ska bli kul att följa dem framöver och se vad sommarens stora spelningar kan leda till!

Bäst: Adore
Sämst: Det är svårt att bygga upp en sammanhängande helhet med bara 4 låtar, därför går låtarna bara att bedömas enskilt.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt