the-great-discord-duende

 

Release: 2/6 – 2015
Bolag: Metal Blade Records

Att genrebestämma svenska The Great Discord är svårare än att skriva 2.0 på högskoleprovet. Det här är nämligen ett band som ogenerat rör sig mellan lågmälda, lugna partier och frenetiskt tvåtaktsmangel. Gärna under samma låt dessutom. Trots att musiken till merparten går i moll så är flera av refrängerna som gjorda för radio. De är medryckande och allsångsvänliga.

Egentligen är det oväsentlig vilken genre det rör sig om. Det är ju trots allt helheten som är det viktiga. Där musikens kraftiga humörsvängningar skulle kunna vara ett stort hinder så förvandlar gruppen det istället till en av sina stora styrkor. Alla tempoändringar känns så genomtänkta att de sker med en Iron Maiden-minnande fingertoppskänsla. Hela den instrumentella delen av musiken visar på hög kompetens och skicklighet, där häftiga tempobyten varvas med märkliga taktarter och ett enormt bra sinne för melodier. Dessutom toppas allt av Fia Kempes minst sagt egensinniga sång.

Att plocka ut russin ur denna kaka är omöjligt, då det är tydligt att bandet har haft fokus på att sätta ihop ett album som fungerar som helhet snarare än att fokusera på att göra starka låtar. Därför kan låtarna också ryckas från sitt sammanhang när man hör dem fristående. Således kan en lösryckt låt framstå som svagare än när den sätts i rätt sammanhang. Tanken om att fokusera på ett album som helhet tycker jag ska premieras, särskilt då (debut)albumet blir så intressant som detta.

Betyg: 7 / 10