thehauntedexitwounds

Datum: 22/8 – 2014
Bolag: Century Media Records

Jag är en av många som inte varit riktigt nöjd över The Haunteds föregående albumsläpp, där de istället för den death metal som en gång i tiden präglade deras ljud istället riktade sig in på mer hårdrocksorienterade toner. Peter Dolvings growl byttes ut mot skönsång, precis som på In Flames senaste besvikelse Siren Charms.

Peter Dolving, denna karismatiska sångare, är ute ur bilden och istället har den ny-gamla medlemmen Marco Aro tagit över mikrofonen. Han har tidigare medverkat på bandets följande album: The Haunted Made Me Do It (2000), Live Rounds in Tokyo (2001) och One Kill Wonder (2003), samt den senaste singeln Eye of the Storm som släpptes tidigare i år – en trelåtars-singel som visade ett pånyttfött The Haunted, en viss hunger hos bandet som inte har märkts av på flera år. 

Just ordet pånyttfödelse slår en redan i den instrumentala öppningslåten 317, som välkomnar dig med en ohelig och demonlik kör innan de patenterade The Haunted-riffen tar vid. Den går in i andra låten Cutting Teeth som är fylld av energi och verkligen visar att The Haunted är tillbaka, samt att de har lagt allt hårdrocks-trams bakom sig. Bland de stora höjdpunkterna på albumet, förutom de tre låtarna från singeln Eye Of The Storm, finner vi den explosiva Kill The Light, den brutala basbesten Trend Killer som kommer få dig att skrika med Aro och trycka på repeat ett antal gånger samt Time (Will Not Heal), som består av några oheliga riff som lär locka fram mosh pit:en hos folket.

Det är en bedrift av The Haunted att lyckas samla 14 stenhårda låtar i en 45-minutersförpackning, men det är även negativt då många av dem är alldeles för korta. Alla låtar har inte heller samma attityd och kraft i sig, men det som gör Exit Wounds till en fröjd för örat är att den är otroligt underhållande från första till sista låt. Visst, det går att plocka ut ett antal favoriter, men det är det stora hela som tillfredsställer. I slutändan är Exit Wounds det album som fans av The Haunted gått och väntat på, väldigt länge. Det är hårt, snabbt och brutalt, bättre än många andra metal-släpp under årets gång och en personlig favorit. Där In Flames gjorde alla fel gör istället The Haunted alla rätt.

Bäst: Trend Killer och Kill The Light.
Sämst: Låtarna är alldeles för korta.
Betyg: 9/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.

 
Du kan köpa Exit Wounds via iTunes.