TRUCKFIGHTERS-Universe-Digipack-CD

Release: 24/1 – 2014
Bolag: Fuzzorama Records

Skulle jag förespråka droger hade jag rekommenderat att du lutar dig tillbaka i soffan, skruvar upp volymen till det högsta och tänder en spliff allt medan du försvinner in i Universe underbara värld av vackra toner och färger.
Med andra ord, Örebrobandet Truckfighters lyckas leverera ännu ett mästerligt album.

Introt till första låten Mind Control ger en illusion av att bandet spelar inuti en plåtburk (kakburk). Ungefär 30 sekunder in exploderar Truckfighters och tar över ens sinne med sin ljuvliga melodi. Det analoga ljudet som genomsyrar albumet förstärker inte bara hela stoner-känslan utan bjuder även på ett sound från 70-talet.
The Chairman är lite kaotisk och trippad med sina olika temposkiftningar. Det blir lite stressigt, men aldrig negativt. Den har en snygg rytmgitarr som ligger över basen och trummorna, ibland kommer det in ett tungt riff här och där.

Prophet, som är albumets första singel känns väldigt malplacerad och passar inte alls in i Universe, främst för att den lutar åt indie-pop, men några snygga riff från Dango räddar låten. Visst är det trevligt när ett band experimenterar med sitt sound, men man bör ändå hålla sig till sin grund.
Get Lifted är minst lika trippad som The Chairman, bara lite långsammare. Sluter man ögonen är det möjligt att se hur rytmen pulserar i olika färger. Convention går i samma formula, men ökar tempot en aning och när låten når sitt absoluta klimax så bara avslutas den helt abrupt, vilket är minst sagt förvirrande.
Dream Sale startar med ett dovt intro innan den exploderar i olika tempon, den är verkligen en fröjd för örat med sin tyngd och när man inte trodde det kunde bli mycket bättre än så här överraskar Truckfighters med en sista låt som de sparat all kreativitet till.

Mastodont gör verkligen ett skäl för sitt namn med sina 14 minuter.
En sådan lång speltid kan te sig vara förödande, men inte för Truckfighters, som lyckas sammanfatta hela Universe i just denna låt. Vartenda parti är genomtänkt, vilket gör att det aldrig blir enformigt och när låten har gått mot sina sista toner så känns det som att det endast passerat några minuter. Den är inte bara Universe höjdpunkt, utan även en av de bättre låtarna jag hört på väldigt lång tid.

Det finns inte mycket mer att skriva. Universe är nästan ett perfekt album. Om är du ett fan av stoner/desert-rockgenren likt Queens Of The Stone Age, då har du mycket att hämta här.

Du kan köpa Universe via iTunes.

Bäst: Mastodont
Sämst: Prophet
Betyg: 8,5/10

Låtlista:
1. Mind Control
2. The Chairman
3. Prophet
4. Get Lifted
5. Convention
6. Dream Sale
7. Mastodont

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.