TyranexRelease: 2014-10-10
Bolag: Black Lodge Records

Tyranex från Västerås är tillbaks med sitt andra album Unable To Tame.
Redan från första stund i Bloodlust And War hör man att gruppen är hungrig och thrash-riffandet skenar i 180.
Linnea Landstedt låter exakt så ursinnig som man kunde hoppas på, stundtals får jag en stark känsla av att hon inspirerats av underskattade storheter som Neil Turbin (orginalsångare i Anthrax) och Tony Moore (Riot) när jag hör hur hon använder sin röst.
Titelspåret Unable To Tame är en riktig rökare som sätter sig redan vid första lyssningen, soundet är maffigt och allt faller på plats.

Överlag tycker jag att banden som lirar denna typ av traditionell speed/thrash metal har blivit vassare på senare år. Tyranex kör inte över mig totalt från början men låtarna växer för varje lyssning.
Om man ska tala i thrash-termer tycker jag att man hör blandade influenser från alla geografiska knutpunkter för genren. Jag kan höra mycket Slayer-kött i gitarrerna, ibland smyger det in lite Venom och i t.ex Invasion Of Evil har vi den underbara, tyska Kreator-bärsärkagången på svenskt Antichrist-sätt.
Jag gillar att skivan inte är för lång, det räcker med åtta låtar när man spelar thrash. Risken är annars att det blir tradigt och urvattnat.

Jag har ännu ej sett Tyranex live, men Unable To Tame gav definitivt mersmak. Aggressiv thrash så som man har lärt sig att uppskatta genren, bra tryck och en stor energi. Dessutom är omslaget jäkligt fränt, måste införskaffas på vinyl.

Bäst: Titelspåret
Sämst: Jag tänker lite på detta med att man hör så många influenser från thrashens alla hörn. Det är ju givetvis naturligt, frågan är om man måste grotta in sig mer i något av hörnen eller om man ska fortsätta vara sig själva. Jag gillar det dock som det är nu.
Betyg: 7,5/10

Skribent: Viktor Skatt