Datum för release: 28/11-2011
Century Media
Producent: Jens Bogren

 

Vildhjarta (ja, utan prickar ovanför a:et) är en sju man stark orkester från Hudiksvall i Hälsingland. Musiken är kraftfull, blastbeat-driven progressiv metal med Meshuggah, och egentligen hela den så kallade djent-genren, som största förebilder. Bättre än så går det egentligen att beskriva bandet på ett begripligt sätt utan att spela upp musik från bandet.

Måsstaden är en mörk konceptskiva om en lika mörk och mystisk stad, berättad med kraftiga influenser från olika fabler (främst Mumindalen och Djungelboken). Därför är detta också ett album där det är svårt att lyssna på enstaka låtar, då försvinner den där mystiska känslan som albumet som helhet bygger upp.

Även om Meshuggah är de stor husgudarna hos dessa ungdomar så skymtar även Khoma-minnande ljudbilder förbi då och då, främst i magnifika Dagger. Överhuvudtaget går det att sammanfatta hela albumet som att ett rejält mangel och en enorm ilska möter vackra ljudlandskap.
Måsstaden är ett vackert album, som passar dig som vill ha vackra ljudlandskap men också dig som söker efter de som tänker ta över Meshuggah den dag dessa bjässar bestämmer sig för att lägga av.

Titlar på albumet:

Shadow

Dagger

Eternal Golden Monk

Benblåst

Östpeppar

Traces

Phobon Nika

Måsstadens Nationalsång

When No One Walks With You

All These Feelings

Nojja

Deceit

The Lone Deranger

Bäst: Dagger
Sämst: Skivan känns aningen lång
Betyg: 7 / 10

Jimmy Rimsby