Wasted

Datum: 24/4 – 2013
Bolag: Rambo Music / Gain Records

 

Det är svårt att tro att Wasted Shells har sin bas i Lund. Det luktar nämligen USA lång väg om musiken. The Collector är bandets andra fullängdare och albumets titel känns självklar då detta handlar om att samla ihop de bästa delarna hos band som Slayer och Anthrax, men även nyare akter som Machine Head och DevilDriver. Det är en enorm riffglädje, fart och energi som Wasted Shells levererar.

Jag vill applådera gitarristerna Marcus Skantz och Johan Svensson för deras insatser på detta album. Likaså förtjänar Jonathan Sennö bakom trumpallen och sångaren Ola Svensson ett speciellt omnämnande. Dessvärre lider detta album stundtals av samma problems som Metallica’s …And Justice For All, nämligen att basen ofta försvinner. Överlag handlar det om ett enormt tight band, som uppenbarligen har lagt ner många timmar i replokalen på att få det att låta så energiskt.

Trots att inledande Machine tillhör skivans svagaste spår, visar bandet redan här vad det handlar om. Med ett tungt riff i en väldig fart styrs skutan mot en refräng som är lätt att komma ihåg. Denna formel används nästan uteslutande under albumets gång. Ett vinnande koncept ska det visa sig.

Stand Alone har både ett riff och en refräng man gärna lyssnar på flera gånger om dagen. Throw Down, som påminner lite om Killswitch Engage, låter dina nackmuskler jobba och Used To Be Mine skulle göra DevilDriver stolta. Den enda gången bandet låter oss hämta andan under skivans gång är under långsamma The Fall, som är skivans svagaste punkt. Inte för att det är en dålig låt, utan för att låten är aningen för lång.

Skivans största behållningar är fantastiska The Atheist som har tydliga melodier och en stark refräng. Dessutom får samtliga musiker briljera i detta nummer. A Barren Country And The Walking Dead tillhör årets elakaste, men trots detta lyckas bandet slänga i flera snygga melodier. Dessutom bjuder också denna låt på skivans snyggaste gitarrsolo. Man O’Mankind är en skola i hur man skriver thrash metal-låtar.

Slutresultatet blir att Wasted Shells har gjort en skiva som är värd att stämma luftgitarren, eller damma av lufttrummorna, för. En skiva som fungerar lika bra hemma en tisdagskväll som med en kall öl i handen en fredagskväll. The Collector är inget för den som gillar mjukare tag, men väl för den som letar efter snygga melodier, mäktiga riff och ett himla röj.

Bäst: The Atheist
Sämst: The Fall känns aningen lång.
Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby