wednesday13monsterscd_638

Release: 12/1 – 2015
Bolag: Wednesday 13 LLC / Cargo Records

Den som har följt denna skräckfilmsfanatiske hårdrockare kan räkna ut att detta är Wednesday 13s sjätte soloalbum sedan genombrottet som frontman i Murderdolls. Utgivningstempot har varit högt då han släppt ifrån sig någon form av nytt material varje år sedan 2005. 2014 var dock undantaget (då endast ett samlingsalbum kom ut). Detta år spenderade huvudpersonen istället till att fundera ut hur han skulle kunna förnya sig själv utan att köra fast i samma hjulspår.

Wednesday 13 har innan albumet släppts talat mycket om hur annorlunda detta album är från hans tidigare diskografi. Jag är beredd att hålla med. Även om stommen från den musik som jag har älskat sedan första mötet med frontmannen finns kvar (låtarna kretsar fortfarande kring enkla riff och catchiga refränger) så har han aldrig låtit såhär mycket metal förut. Det feta gitarrljudet och flera av de grooviga riffen skulle göra självaste Dimebag stolt. Astro Psycho – Galactic Blood Drive bär dessutom tydliga mönster från vad som skulle kunna ha varit en låt inspelad av Slayer. Extremt otippat.

I vanlig ordning är det ändå skivans refränger som bär det tyngsta lasset. En låt utan minnesvärd refräng tycks inte vara värd att spinna vidare på. När det är som allra bäst är det just tack vare refrängerna som man får blodad tand. Det ironiska är ändå att den nyfunna tyngden till trots blir det som allra bästa i de mer sansade spåren: I Ain’t Got Time To Bleed och I Love Watching You Die. Den sistnämnda är nog den starkaste låt Wednesday har skrivit sen han jammade ihop Nowhere tillsammans med Murderdolls och således den bästa han har gjort som soloartist. En låt som, om den hade varit inspelad av vem som helst annars, hade burit på en tårdrypande text, men som nu följer alla Wednesdays regler istället.

Nackdelarna är få men påverkar omdömet. Skivan känns för lång. Mot slutet börjar jag att tappa intresset. Detta beror främst på att låtmaterialet tycks bli svagare. Into the Crop Circle och Monsters of the Universe är inte bara skivans två längsta spår, de är också albumets mest intetsägande låtar. Något som tyvärr påverkar helheten en hel del. När Wednesday 13 därför släpper lös universums alla monster skakar han inte om planeterna på det sätt som han hade kunnat – men för några ögonblick så lämnar de åtminstone sina omloppsbanor.

Bäst: I Love Watching You Die
Sämst: Into the Crop Circle
Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby