witchcraftnucleuscd

Release: 15/1 – 2016
Bolag: Nuclear Blast

Nucleus är svenska Witchcrafts femte album. Det är inte bara gruppens längsta album utan också gruppens mest doomiga och kanske också det hårdaste. Kvar i uppställningen sen senaste släppet, Legend från 2012, är endast sångaren Magnus Pelander, då resten av manskapet har bytts ut. Pelander har ju dock varit den ständiga och mest kreativa kraften i gruppen.

Under albumets gång så slungas lyssnaren genom ytterligheter. Här blandas tyngd (Malstroem) med mer stillsamma och nästan poporienterade nummer (The Outcast). Här möter lyssnaren mer snåriga och intrikata spår (An Exorcism of Doubt) och rakare låtar, med en tydligare uppbyggnad (The Obsessed). Här hittas dessutom två mastodontstycken, som båda klockar in en bra bit över tio minuters-strecket.

Den första är den rejäla käftsmäll som är titelspåret. En låt som trots sin lekfulla enkelhet är albumets överlägset bästa då den visar hur mycket en bra melodi kan betyda för en låt, samt ger prov på hur en perfekt uppbyggnad ska gå till. Den andra är den avslutande Breakdown, som på sätt och vis sammanfattar hela albumet. Låtens första halva är en lugn avskalad historia, där sångarens röst får det största spelrummet. Den andra halvan av låten är istället en tung koloss där det mäktiga riffet står i fokus.

På det stora hela är Nucleus något att sätta tänderna i. Det är ett album som växer för varje gång, men där inte riktigt vartenda spår orkar hela vägen i mål.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby