wovenwar

 

Release: 1/8 – 2014
Bolag: Metal Blade Records

Vad gör man när bandets sångare plötsligt förlorar sin tro på Gud och försöker leja en undercover-polis för att mörda sin fru? Man fortsätter spela med resten av medlemmarna och hittar en ny sångare. Detta är nämligen vad killarna i As I lay Dying gjorde då de bestämde sig för att värva Shane Blay från Oh, Sleeper och bilda bandet Wovenwar.

Men hur låter då Wovenwar? Om sanningen ska fram så räcker det med att du tänker på As I Lay Dyings musik, och då särskilt den riktning bandet tog på sina tre sista skivor, och lägger till just Shane Blay på sång. Minus growlandet. Minus starka och minnesvärda refränger. Minus kontrasterna från Oh, Sleepers musik. En inte alltför vågad gissning är att merparten av materialet hade skrivits redan innan As I Lay Dying föll samman och att sångaren därför inte har fått tillräckligt med tid att sätta sin prägel på materialet. Framförallt Death To Rights och Sight Of Shore låter väldigt mycket As I Lay Dying.

Att flera av låtarna har fått en elektronisk prägel kan jag ha överseende med, men att göra det på ett så halvhjärtat sätt som i Father/Son är pinsamt. Och låten är alldeles för dansant för att passa in på detta album. Dessutom är flera av låtarna alldeles för anonyma.

Men trots allt detta gnäll är detta inte ett genomdåligt album. Det finns bra stunder. All Rise visar upp genren från sin bästa sida, mycket tack vare de fantastiska gitarrslingorna. Av samma anledning tillhör också Tempest skivans minnesvärda stunder, där melodierna dessutom kombineras med tyngd. Bäst blir det ändå i The Mason, som är kraftfull nog att välta väggar, och i Matter Of Time, som visar vilken energi det finns i gruppen. Om medlemmarna bara vill, så…

Wovenwars debutalbum blir dock aldrig bättre än bra. Skivan saknar de där kraftfulla refrängerna, briljanta melodierna och väldiga låtarna som framförallt As I Lay Dying kunde skriva.

Bäst: Tempest.
Sämst: Father/Son.
Betyg: 5 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby