Enslaved RIITIIR

 

Tyvärr känner jag att 2012 var ett ovanligt svagt år för metal, och min top 5-lista formades snarare av uteslutningsmetoden än något brinnande intresse för något släpp. Banden som inkluderas tenderar att kontinuerligt släppa stabila album och gjorde även så i år, men deras mästerverk finns tidigare i deras diskografi, vilka jag rekommenderar läsare att utforska.

1. Enslaved – ”RIITIIR”

2. Deftones – ”Koi no yokan”

3. Goatwhore – ”Blood for the Master”

4. The Faceless – ”Autotheism”

5. Psycroptic – ”The inherited repression”

Jag tror dock 2013 kommer bli ett bättre år för hårdrock, och ser fram emot Queens of the Stone Age album som kommer inkludera Trent Reznor och än en gång Dave Grohl på trummor. Ett nytt Tool-album beryktas också, vilket kan bli riktigt stort. Allra bäst blir ju dock andra skivan av mitt band One Inch Giant :>

I frånvaron av riktigt bra skivsläpp är det tur vi har kvar live-delen för. Bästa spelningen i Göteborg var  Baroness på Sticky Fingers. En känslomässigt intensiv spelning där bandmedlemmarnas passion och tacksamhet lös tillsammans med den utmärkta ljussättningen som matchade albumens färgteman. John Baizleys crowdsurfingsolo var en av höjdpunkterna av årets bästa konsert. Såhär i efterhand känns den ännu mer intensiv i och med den förödande bussolyckan som skulle drabba bandet under samma turné.

Feta spelningar utlovas även 2013 och Access: Rock skall självklart se till att vara där och rapportera från dessa. Året rivstartar med High on Fire och The Sword innan året kulminerar med festivalsommaren.