Rival-Sons-15-510x768Baby Jane in the spotlight access rock
Bästa album 2012:

Rival Sons – Head Down

Börjar denna fina motivering med att jag inte hade en aning om vilka fantastiska Rival Sons var innan Dave, the Access: Rock boss, bad mig att fotografera deras konsert på Trägår’n tidigare i år. Jag blev tagen redan då men det var först när jag kom hem, landade och lyssnade igenom denna platta som jag insåg vilka genier de är. Som den lugna-favoriter-bruden jag är så fastande jag för låten Jordan och den går fortfarande på högvarv i hörlurarna. En annan stor favorit är All The Way med sin sköna melodi och kaxiga text.

Recension: https://accessrock.se/blog/album-rival-sons-head-down/
https://accessrock.se/blog/se-rival-sons-nya-video-till-laten-until-the-sun-comes/

Baby Jane – In The Spotligh

Som jag har väntat och längtat efter denna otroliga debutskiva. Baby Jane är ett band som ligger mig varmt om hjärtat så att inte ha med denna party-vänliga platta på min ”best of 2012” lista vore som att skjuta mig själv i pannan. In The Spotlight, Upside Down och The Secret Lies är bara några av låtarna som jag tackar Sveriges längsta band för.

Papa Roach – The Connection

Kom fram till andra spåret på plattan, Still Swingin, och föll i någon slags extas som pågick igenom hela skivans gång.Give Me Back My Life är en typisk Papa Roach dänga som dansar runt mitt huvud och jag kan utan tvekan våga påstå att denna plattan är helt grym!

 

Sex Slaves – Call of The Wild

Trion från New York har gjort det igen! Jag hade turen att höra lite från denna plattan redan innan den släpptes då de spelade i Göteborg i våras. En av låtarna som jag minns tydligt är Cool Ride som får en att hoppa upp och ner tills man vidrör taket. Det svänger och det är precis så en Sex Slaves-platta ska låta!

The 69 Eyes – X

Har dessa grabbar någonsin gjort en dålig platta?! Jyrkis röst är precis så mörk som vi vill ha den och skivan doftar utav mystisk romantik.
Den andra singlen från ”X”,Borderline, som visar en mysig sida från de finska vampyr-rockarna som vi sällan få höra och jag gillar det. Annars är det svårt att peka ut enskilda låtar från denna skiva då allt har ett fint sammanhang och den råda tråden sitter som en smäck.

The 69 Eyes X

Sämsta skivor 2012:

Marilyn Manson – Born Villian

Här har vi en artist som det enbart har gått nedför sen det vackra 90-talet. Det är inte den Marilyn Manson som vi vill höra, det är tråkigt och vi har hört det innan. Lite som att han försöker hålla sig vid liv men det är knappt att han lyckas. Men det finns något enstaka guldkorn även här så som No Reflection och Slo-Mo-Tion som trots allt får mitt huvud att gunga lite lätt. Annars är detta den enda stora besvikelsen 2012 enligt mig då.

Bästa konsert 2012:

Rival Sons
Support: Brain Child
Trägårn, Göteborg
2012-10-20

När Rival Sons började spela och jag tog upp kameran för att fånga detta ögonblick så hamnade jag i ett chocktillstånd. Aldrig i hela mitt liv har jag hört någonting så vackert. Som rockfotograf är man van vid att fotografera svettiga grabbar med tatueringar som pekar finger åt publiken med jämna mellanrum men detta var någonting utöver det vanliga. Det var äkta, det var musik.

Recension: accessrock.se/live-rival-sons-pa-tradgarn-goteborg
Bilder: Rival Sons – Trägårn

The-Last-Band-8-300x451 The-Last-Band-9-1024x680

RELEASED Live & Unsigned – Finalen
Headliner: Hardcore Superstar
Tävlande: The Last Band(vinnare), Imminence, The Drake Equation, Highride
Support: Solitude
Nalen, Stockholm
2012-12-21

Jag tänker bortse från alla andra band denna otroliga kväll och enbart lägga min fokus på The Last Band som vann hela tävlingen. Jag hade turen att få spendera både resan dit och hem tillsammans med bandet(+30 andra fulla Göteborgare) och inte nog med att det är fantastiskt goa gubbar, de kan lira också! Det är skitit, svettigt och intressant. Jag vet fortfarande inte vad de spelar för musik men det är bra, riktigt bra. Ett band att räkna med 2013 så håll ögonen och öronen öppna för snart så smäller det!The-Last-Band-10-300x451
Bilder: https://accessrock.se/foto/released-live-and-unsigned-%E2%80%A2-nalen-2/
https://accessrock.se/foto/released-live-and-unsigned-%E2%80%A2-nalen/

The-Last-Band-13-1024x680

Hardcore Superstar – Falkenberg Rockfest
Vallarna, Falkenberg
2012-08-25

Det finns få band som kan hålla igång en publik, under en hel konsert, i spöregn, men Hardcore Superstar skulle utan problem kunna göra det om och om igen. Jag vill påstå att Jocke Berg är Sveriges bästa frontman och han gör allt rätt. Stämningen när Vic och Jocke stod själva på scen och spelade Run To Your Mama var så magisk att jag var nära tårar vilket inte hade spelat någon roll då regnet piskade mig mot ansiktet samtidigt som jag sjöng och var rädd att mina nya skor skulle förstöras av leran som bildades under mina fötter. En kväll värd att minnas.

Bilder: https://accessrock.se/foto/falkenberg-rockfest-%E2%80%A2-vallarna/

VON BENZO – A Tribute To Kurt Cobain
The Tivoli, Helsingborg
2012-04-05

Att Idol-vinnaren Jay Smiths röst passar utmärkt till Nirvanas musik är någonting de flesta av oss minns sedan han stod på Idol-scenen och sjöng Heart Shaped Box med sin otroligt vackra och hesa stämma.
Under denna konsert så valde skånepojkarna att köra halva setet akustiskt á la Nirvana – Unplugged In New York för att sedan övergå till ett set fullt av dist och svett. Ett klokt val om ni frågar mig då jag fick höra Lake Of Fire i en perfekt stämning och sedan Breed i ett skrikande kaos. Det var så likt Nirvana att jag för en stund glömde bort att det endast var en tribute konsert.

Sabaton
Support: Eluveitie, Bloodbound, Wisdom
Scandinavium, Göteborg
2012-11-17

Jag vill inte påstå att jag är ett stort fan utav detta band men helvete vilka konserter de bjuder på. Eldklot, fyrverkerier, allsång och gåshud. När introt till En Livstid I Krig påbörjades så hörde man publikens jubel och det fortsatte igenom hela låten. Alla i lokalen stod upp, sjöng med i varje mening och klappade i takt till denna visa som gör sig bäst på svenska. Jocke, sångare i Sabaton, försökte inte ens dölja sin lycka genom konsertens gång utan talade om för sin militärklädda publik att han hade gåshud gång på gång.

Bilder: https://accessrock.se/foto/sabaton-%E2%80%A2-scandinavium/

Sämsta konserter 2012:

Raubtier
Trägårn, Göteborg
2012-10-27

Vill inleda denna motivering med att jag inte har någonting emot denna trio som musiker men det är helt enkelt inte musik som faller mig i smaken. Konserten däremot var tråkig och enformig. Trots att publiken var taggad så fick inte grabbarna med mig i en enda låt vilket var synd då jag var beredd på att ge dem en chans.

Bilder: https://accessrock.se/foto/raubtier-%E2%80%A2-tragarn/

Årets överraskningar:

 

rivalÅter igen måste jag ge en utmärkelse till Rival Sons. Deras platta, deras liveshow, deras musik. Thumbs up! Tack till min exemplariska boss, Dave, här på Access: Rock för att du hjälpte mig att finna deras musik.

Nirvana reunion med Sir Paul McCartney istället för Kurt Cobain. ”Det kommer bli pannkaka av hela skiten” tänkte jag och fick en smäll på fingrarna. Det var allt bra trots att det är inte Nirvana utan Kurt Cobain. Som tur var gav de bara en konsert (12/12/12).

Marilyn Mansons lilla karaokekväll på Pub Anchor i Stockholm. Frågan jag inte kan sluta att ställa mig själv: Varför en Elvis låt?
https://accessrock.se/blog/marilyn-manson-sjong-igar-elviss-love-me-tender-pa-pub-anchor-som-uppvarmning-infor-kvallens-gig-pa-hovet/

Junkstar Lifestyle & Rockstjärnor, två webbtv-serier om två helt olika svenska rockband. Som jag har skrattat åt och med dessa band vecka efter vecka under hösten som har gått. De kanske inte uppvisats som världens mest klipska killar men det är roligt att titta på och jag önskar dem all lycka till i framtiden.

Soundgardens nya skiva King Animal. Kommer detta band någonsin att sluta leverera?! Jag var helt säker på att deras tid som ett av världens bästa grungeband var över men så fel jag hade.

Förväntningar/förhoppningar inför 2013:

Festivalsommaren! Att springa runt som en yr höna bland fulla hårdrockare, fotografer och lera samtidigt som jag ska njuta av fantastisk musik och ta grymma bilder. Tänkte sikta in mig på Metaltown, Skogsröjet, Bråvalla, West Coast Riot och kanske även Sweden Rock!

Att The Kendolls släpper ny platta och enligt rykten så låter det riktigt bra. De har mycket att leva upp till då deras debutskiva, Jerking Class Era, fortfarande går i högvarv i Cherryland.

Hardcore Superstar levererar ännu en skiva till sin samling 27/2, trots min besvikelse över deras senaste skivor så ser jag framemot lite nytt från dessa rockande gubbar från The Heart of Sweden(Göteborg).

IGGY POP på Liseberg i sommar. Det ska skrikas, hoppas, svinas och älskas när denna man besöker Sveriges vackraste stad!

The 69 Eyes & Baby Jane lirar i mars på Sticky Fingers i Göteborg, dessa två band, på samma scen, under samma kväll. Shit.

 

Spotifylista över 2012’s bästa låtar enligt mig: AccessCherry2012

 

Sabaton-Cherry