Temat för årets omgång av Musikhjälpen handlar om trafficking och sexhandel med barn och går i år under parollen ”Barn är inte till salu”. Corroded drar därför igång sin insamling idag den 18 oktober på Anti-traffickingdagen med att starta sin digitala bössa och förhandssläppa singeln ”Retract and Disconnect” på Bandcamp där alla pengarna som kommer in doneras till Musikhjälpen. Singeln släpps officiellt den 20 oktober.

”Vi tycker att det är extra viktigt att stötta Musikhjälpens arbete i år då vi kan se hur barn från fattiga förhållanden drömmer om ett annat liv och på ett eller annat sätt kommer in i sexköpsindustrin. De kommer ofta från redan hemska förhållanden och hamnar då i en ny verklighet som är tusen gånger värre där de utnyttjas sexuellt för att överleva. Det här är fruktansvärt och många fastnar för resten av sina liv. Det är viktigt att vi får fram medel för att rädda folk ur industrin och ta hand om offren efter sexhandeln. Det måste absolut finnas medicinsk- och  psykologhjälp, men också en möjlighet till utbildning, ett hem och ett sätt att försörja sig. I vårt arbete för Musikhjälpen vill vi visa att vi ställer oss bakom årets tema och kommer lyfta de här frågorna hos vår publik.” berättar sångaren Jens Westin.

Exakt vad låten, ”Retract and Disconnect” handlar om låter Corroded vara öppet för tolkning hos lyssnaren, men det är tydligt att texten handlar om en utsatt situation där man försöker koppla bort allt det hemska fram tills verkligheten tränger sig på. Låten går att applicera på ett offer och en förövare, men också på en omgivning och ett samhälle som väljer att inte se det hemska brottet. Tabun och rädsla kring att ens prata om sexhandel är en stor anledning till att den här typen av verksamhet kan fortgå i det fördolda, dels på grund av bristande lagstiftning, men också då det inte finns någon uttalad moral kring ämnet hos potentiella sexköpare.

”Sexhandel med barn är en fruktansvärd del av vår verklighet som måste komma upp till ytan. En skamfläck som hela samhället vet om att den finns, men som många inte låtsas om eller väljer att skjuta ifrån sig.

Samtidigt lever vi i en tid med en slags mentalitet som säger att det är okej att köpa vad som helst. Så fort någon betalar ska man leverera vad som helst till den som håller i plånboken. Vi kan även se det i vår egen bransch, även om det det kanske är mer vanligt hos större artister, att någonting som en gång varit en dröm blivit en del av en industri där allt handlar om pengar. Industrin kräver att man ska leverera på ett visst sätt vilket kan leda till att man tappar sin person och i stället blir en vara. Det reducerar människan till en produkt och vi har sett många artister som då slår ifrån, blir destruktiva eller hamnar missbruk.

Vi är förstås med och samlar in pengar med vår digitala bössa, engagemang och kommande auktioner, men vi vet också efter att ha jobbat med Musikhjälpen tidigare år att det är en fantastisk manifestation av medmänsklighet och kärlek som behövs för att motverka just den typen av utveckling.”

Corrodeds digitala bössa hittar du HÄR!

”Retract And Disconnect” på Bandcamp HÄR!

Corroded har haft ett fullspäckat 2017 och efter att ha släppt det efterlängtade albumet Defcon Zero i april drog de igång sin Sverigeturné. I juni slog de publikrekordet på Sweden Rock Festivals 4Sound Stage och festivalsommaren fortsatte runt i Sverige på rockfestivaler och stadsfester. Efter att ha gjort ett lyckat akustiskt liveframträdande i P4 bestämde sig bandet för att släppa EP:n The Nevo Sessions med akustiska versioner från albumet Defcon Zero.

I höst jobbar bandet med en kampanj för Musikhjälpen där de ställer sig bakom budskapet “Barn är inte till salu” med den nya singeln “Retract and Disconnect”. Den 26 oktober startar en omfattande Europa-turné tillsammans med Peter Tägtgrens PAIN.

Det här hårdrocksbandet från Ånge har tidigare toppat musiklistorna i Sverige och deras låtar älskas av fans världen över. Efter debuten 2009 användes låten ”Time and Again” av TV4 i Expedition Robinson och bandet blev kända för svenska folket över en natt. Mångmiljonstreamade singeln ”Age of Rage”, som Corroded skrev som ledmotiv till dataspelet Battlefield, sålde guld och fick bandet att slå på en internationell marknad.

Corroded är:
Jens Westin: Sång, gitarr
Tomas Andersson: Gitarr
Bjarne Elvsgård: Bas
Per Soläng: Trummor