• Arrangör
  • Festival

Edguy_Hannola_GetawayRockFestival_AccessRock_2E2A4729

7/8 – 2014

Edguys inofficiella start på turnén för nya plattan Space Police – Defenders of the Crown ägde rum på Getaway Rock Festivals gröna scen idag. Frontmannen Tobias Sammet springer ut och svingar med mikrofonstativet, gör snygga kast med mikrofonen och höga sparkar i luften. Bandet är, som vanligt, oerhört energiskt, och de verkar vara glada över att stå på en scen i Sverige igen.

Tobias berättar lite skämtsamt att de har fått betalt mycket pengar för att underhålla oss idag. Han är dock inte helt nöjd med publikens första jubel och anklagar oss istället för att låta som att vi bara är redo att stå ut med vad som komma skall under denna timme. Publiken visar dock snabbt att detta inte stämmer och är oerhört hängivna och klappar och sjunger med genom hela spelningen.

Livepremiären av låten Defenders Of The Crown från senaste plattan låter tung och ösig live och allsången är på topp när Tobias ber om den. Hans röst låter lite hesare än vanligt och den räcker inte helt och hållet till i alla de högsta tonerna. Spelningen drabbas även av en del rundgång och ojämnt ljud men bandet räddar allt detta med sin oerhörda energi. Framför allt gitarristen Jens Ludwig underhåller genom att hoppa runt, headbanga och visa oss hur otroligt kul han har tillsammans med sina bandmedlemmar uppe på scenen. Trummisen Felix Bohnke sitter och sjunger med i låtarna bakom sitt trumset.

Alla bandmedlemmar som vistas framme vid scenkanten har en imponerande bra publikkontakt och tar ögonkontakt med och riktar sina djävulshorn mot åskådarna. Den största charmen med Edguyspelningar är ändå Tobias Sammet och hans roliga mellansnack. Han hävdar till exempel att det går rykten om att han bär peruk men han lovar och svär att så inte är fallet. Han ruskar om sitt äkta hårsvall ordentligt under låtarna och det råder nog ingen tvekan om att han faktiskt talar sanning.

Spelningens höjdpunkter består av de gamla godingarna Tears Of A Mandrake, Lavatory Love Machine och avslutningslåten King Of Fools. Edguy visar återigen var skåpet ska stå och att de verkligen vet vad de håller på med.

Betyg: 7/10

Skribent: Tottie
Fotograf: Hannola

Foto: hannola@accessrock.se