DennerShermann SatansTomb

Release: 2/10 – 2015
Bolag: Metal Blade Records

Det är bara en EP. Det är bara fyra låtar. Men ändå kan jag inte låta bli att hoppas att det ska komma mer.

När det legendariska bandet Mercyful Fates båda gitarrister, Michael Denner och Hank Shermann, återigen slår sina påsar ihop så låter det nästan precis så bra som man hade hoppats. Detta handlar alltså om riffmakarna bakom klassiker som Evil, Into the Coven och Satan’s Fall. Med sådana klassiker på CV:et så borde det vara omöjligt att misslyckas? Med i ekvationen bör man ha att samma duo ligger bakom det enormt tråkiga projektet Force of Evil.

Tack och lov har danskarna hittat in på rätt spår igen. Samtliga fyra spår på denna EP osar av riffglädje och en enorm lust att spela progressiv hårdrock igen. Låt vara att duons patenterade tempoväxlingar inte känns lika giftiga och precisa nu som när det begav sig.  Trots detta innehåller Satan’s Tomb mängder av sagolika riff och snygga gitarrsolon.

Snowy Shaw gör även ett utmärkt jobb på trumpallen. Det enda smolket i bägaren är sångaren Sean Peck, som stundtals verkar tro att han är Kingen själv. Hans röst kan bli enormt enerverande, men man vänjer sig lite mer för varje gång man lyssnar på EP:n. På samma sätt som jag behövde vänja mig vid Kingens gälla stämma.

Då det aldrig mer tycks komma ett nytt Mercyful Fate så har strandbändarna tagit saken i egna händer och gjort det bästa av situationen.  Samtliga dessa spår skulle med enkelhet kunna platsa på ett album med det legendariska bandet (med viss omarbetning), och fans av samma band kommer få våta drömmar av denna EP. Nu kan vi bara hoppas att Kingen tycker det här är lika tufft.

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby