Down

Datum: 13/5 – 2014
Bolag: Down Records

Allsmäktige Down släpper äntligen sin andra EP, Down IV – Part 2, som är nummer två i en serie av fyra. Enligt bandets trummis Jimmy Bower så återvänder bandet till studion i september för att spela in nummer tre, samt i början av 2015 för att spela in nummer fyra.

Öppningslåten Steeple sätter direkt tonen för Part 2, vilken är brutal och nackkrossande. När Phil Anselmo skriker ”The steeple will fall” ackompanjerat av hårda riff lär du som lyssnare göra exakt samma sak samtidigt som du slår näven upp mot skyn.
Med We Knew Him Well och Hogshead/Dogshead tittar Down tillbaka till debutalbumet Nola och levererar sydstatlig, groovig rock när den är som bäst. Gitarrsolona i dessa två låtar är brutalt bra.

Black Sabbath är den stora inspirationskällan inför nästa låt, Conjure, som klockar in på åtta och en halv minuter av ren eufori. De fyra första minuterna sätter lyssnaren i en sorts trans tills en stor energi kickar igång. Efter det fantastiska solot knyter Down ihop säcken genom att gå tillbaka till början av låten. Den har allt; en vrålande Anselmo, ondskefulla riff och en rytmsektion som inte går av för hackor.

Sufferer’s Years visar en Pepper Keenan i högform när han smeker sin gitarr till en orgasm under solot. Det finns en risk att du får uppsöka akut hjälp i slutet av låten efter allt headbangande.
Sist ut, Bacchanalia, börjar likt en jamsession, men går snabbt över till tunga riff med en exceptionell Anselmo. Efter att nacken har svingats fram och tillbaka, samt näven sträckts upp i skyn så rundas allt av med en två minuters akustisk gitarrslinga där de enda ord som yttras och upprepas är: ”There is an ocean waiting, and the wind blows.” Tillsammans med Conjure är Bacchanalia två av Down’s starkaste låtar till dags dato.

Down blir bara bättre och bättre ju äldre de blir och är du ett fan av dessa skäggiga gubbar bör du införskaffa Part 2 på en gång. Du betalar endast fem stycken guldtior. Gör det via iTunes.

Vi gjorde en intervju med Jimmy Bower inför EP-släppet som du läser HÄR.

Bäst: Conjure och Bacchanalia.
Sämst: En eller två låtar till hade inte skadat.
Betyg: 9/10

Låtlista:
1. Steeple
2. We Knew Him Well
3. Hogshead/Dogshead
4. Conjure
5. Sufferer’s Years
6. Bacchanalia

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.