Datum: 8/4 – 2012

Imminence är just nu ett av de mer intressanta banden inom metalcoregenren enligt undertecknad. De består av fem killar från Malmö som har en dröm, nämligen att livnära sig på sin musik! Born of Sirius är deras andra EP och den består av fyra välproducerade låtar som inte är direkt nyskapande, dock väldigt äkta. Ljudbilden är utmärkt då det är lätt att urskilja instrumenten och sången blir aldrig dränkt, vilket kan vara ett problem inom den här genren.

EP’n börjar med den instrumentala låten Varg i Veum och kan ses som ett intro till The Deceiver. Den har en lugn gitarrslinga genom hela låten och energi byggs upp av pumpande gitarriff samt trummor. Det negativa med Varg i Veum är att låten fadas ut i slutet vilket gör att övergången till The Deceiver tappar lite energi.

The Deceiver lär bli en framtida allsångslåt under livespelningar. Efter ungefär halva låten sjunger Eddie lugnt medan trummorna (militärmarsch?) kompar honom: ”We are the lamb, we are the lion, we are the spirit”. Denna mening fortgår genom resten av låten men det blir en helt ny energi då gitarrerna och trummorna blir alltmer attackerande och man får lust att skrika rakt ut, vilket det finns en risk att man gör, så undvik att sitta på bussen när du lyssnar på The Deceiver.

Energin från The Deceiver stannar kvar under The Harbinger som tyvärr känns som en utfyllnadslåt för att inte ha alltför få låtar på EP’n. Den är snabb men osammanhängande både i sin melodi och sång vilket leder till förvirring. Till skillnad från The Deceiver och The Devourer som istället för snabbhet, även om det finns snabba partier hos dem, bygger på grym sång samt en tung känsla.

The Devourer är EP’ns sista samt bästa låt där Imminence visar vart skåpet ska stå. Sången är utomordentligt bra och variationsrik, den skiljer sig åt från de andra låtarna genom att vara mer ondskefull, skorrigare och mer variationsrik.
Det ”långsamma” tempot hos gitarrerna och trummorna förstärker den tunga känslan i melodin. Kerry King (Slayer) sa en gång i tiden att det är de långsamma riffen som även är de tyngsta! 

Med Born of Sirius visar Imminence att de är ett band att räkna med och de kan mycket väl mäta sig med andra inom samma genre som Walking With Strangers, om inte kungarna i Massdistraction. Det finns potential i dessa grabbar.

Born of Sirius kommer snart att finnas tillgänglig för köp via iTunes samt lyssning via Spotify. Till dess kan ni gå in och lyssna på deras första EP Ascendance eller besöka deras Myspace samt Facebook.

Bäst: The Devourer
Sämst: The Harbinger
Betyg: 7/10

Låtlista:
Varg i Veum
The Deceiver
The Harbinger
The Devourer

Skribent: Jonas ”Madman” Persson