Release: 30 januari 2012
Bolag: Warner Bros

Förra året firade Metallica 30 år som band och beslutade sig därför för att ge ut fyra outgivna låtar som inte fick plats på Death Magnetic. Jag tror även att skälet stavas Lulu, att de vill gottgöra för det tragkomiska album som blivit mest utskällt i historien.

Inledningen till Hate Train låter väldigt mycket Death Magnetic förutom i refrängen där riffandet bryts av mot en melodisk slinga! Tyvärr är varken låt eller text  något vidare bra, vad sägs om: ”Hate is a train … Rage is a flame … Wrath is the name”?

Andra låten Just a Bullet Away är den sämsta låten på hela EP’n. Det är ett evigt riffande med ett värdelöst solo som skär sig i öronen istället för pulserande massera dem. Texten är minst lika löjlig som till Hate Train om inte värre, James är inte känd för sina djupa texter men någon måtta får det vara (?!).

Efter regn kommer solsken som det gamla ordspråket går. Efter Just a Bullet Away kommer Hell and Back, en groovig, cigarrdoftande låt som får en att tänka tillbaka till 90-talets Metallica. Refrängen är bra, likaså texten som handlar om alkoholproblem och det hela toppas av med ett fint solo från Kirk som sträcker sig över stora delar av slutet på låten.

Rebel of Babylon ger oss nästan åtta minuter groovig trash med mer fokus på Hetfield och hans text. Riffet i låten är något utav det snabbaste de gjort sedan Damage Inc. eller Dyers Eve. Här har vi ännu ett mästerverk signerat Metallica som kan mäta sig med det glada 80-talet, den hade platsat in i både Master of Puppets och Ride The Lightning.

Mycket på Beyond Magnetic känns framtvingat bara för att ge fansen något. Metallica har blivit rika, självsäkra män som inte längre lägger ner sin själ i musiken för de vet att fansen köper det ändå. Medan vi blir besvikna skrattar de sin väg till banken. Jag drömmer mig tillbaka till en tid (som jag knappt upplevde själv) då hårdrocken var som störst och mest kreativt.

Nu ska jag sätta mig tillrätta i soffan och lyssna på Master Of Puppets medan mina öron smeks till det bästa albumet som någonsin har släppts.

Du kan köpa Beyond Magnetic HÄR.

Bäst: Rebel of Babylon och Hell and Back.
Sämst: Hate Train och Just a Bullet Away.
Betyg: 5/10

Låtlista:
Hate Train
Just a Bullet Away
Hell and Back
Rebel of Babylon

Skribent: Jonas ”Madman” Persson