Release: 21/7 – 2017
Bolag: The Null Corporation

När Trent Reznor och Atticus Ross, de enda två regelrätta medlemmarna i dagens Nine Inch Nails, skrev nya EP:n Add Violence (den andra EP:n i en trilogi) så har man uppenbarligen blivit inspirerade av ommastringarna av bandets 90-tals släpp. Det var länge sedan Nine Inch Nails lät såhär mycket The Downward Spiral och The Fragile.

För även om inledande Less Than är en lättuggad 80-talsinspirerad, syntbaserad historia med en typisk Trent Reznor­-refräng så är resterande fyra låtar svårare att ta till sig. The Lovers är en lågmäld historia, som på många sätt är typisk för Nine Inch Nails. Byggd kring en syntslinga och några ensamma pianoackord så känns receptet igen sen tidigare. Samma princip gäller för kusliga This Isn’t the Place, som verkligen hade platsat på den personliga favoriten The Fragile, från 1999.

EP:ns bottennapp är utan tvekan Not Anymore, i vilken man försöker få en benhård refräng att kontrastera mot de lugnare verserna, resultatet faller dock platt. Avslutande The Background World är speciell på fler sätt än att det är den längsta låt som Nine Inch Nails någonsin släppt med sina elva minuters speltid. Den är också EP:ns bästa och mest känsloladdade spår. Slutet lär sätta lyssnaren i någon form av trans.

Add Violence kommer inte tillhöra höjdpunkterna när vi sammanfattar Nine Inch Nails karriär, men det är absolut ett släpp värt namnet Nine Ninch Nails.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby