thehauntedsingle2014

Release: 20/1 – 2014
Bolag: Century Media Records

År 2012 förlorade The Haunted tre av fem medlemmar: Peter Dolving, Anders Björler och Per Jensen. Kvar var två av bandets grundare, gitarristen Patrik Jensen och basisten Jonas Björler. Många, inklusive undertecknad, trodde att detta var slutet för The Haunted. Men ack så fel vi hade för Patrik och Jonas tog in originaltrummisen Adrian Erlandsson, före detta sångaren Marco Aro och Six Feet Under-gitarristen Ola Englund. Tillsammans är de redo att ta över den svenska death metal-scenen än en gång och ger oss ett smakprov på vad som komma skall med nya EP:n Eye Of The Storm.

Eye Of The Storm startar starkt med titellåten som är en melodisk mid-tempolåt där både basen och gitarrerna dominerar. Marco är en god ersättare för Dolving och hans skrik/growl känns mer mörk och skorrig, den passar The Haunted’s ljud som en handske. Kompositionen och strukturen av låten är bra, det märks tydligt att The Haunted vill att det ska hända en hel del grejer utan att gå på repeat. En väldigt bra öppningslåt med andra ord.

Infiltrator har ett högre tempo och är betydligt hårdare än titellåten, både instrumentaliskt och sångmässigt. The Haunted tar i från tårna, bjuder på en headbanglåt och visar att de är här för att stanna.

Tredje och sista låten, My Enemy, är mindre än en minut lång. Den är extremt snabb med lite punk:iga toner, här finns det inget utrymme för någon utfyllnad utan den är bara en enda lång käftsmäll med ett riktigt grymt solo, precis som det ska vara.

Eye Of The Storm må vara lite softare än The Haunted’s tidigare verk, men å andra sidan består bandet av tre nya medlemmar så det vore konstigt om ljudet inte förändrats. Vi får hoppas på att detta är en indikator på hur ett kommande fullängdsalbum kommer att låta, då kan det bli hur bra som helst.

Supporta The Haunted genom att köpa Eye Of The Storm för ynka 25 kronor via iTunes.

Bäst: Eye Of The Storm.
Sämst: Tre låtar är för lite, man vill bara ha mer.
Betyg: 7/10

Låtlista:
1. Eye Of The Storm
2. Infiltrator
3. My Enemy

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.