• Arrangör
På Manifest-galan i fredags utsågs Cult of Luna till Årets bästa kompositörer – ett pris som utses av Sveriges Oberoende Musikproducenter. Det blev kronan på verket efter ett framgångsrikt år för ett av Sveriges mest hyllade band. 2013 släppte de albumet ”Vertikal” som lyftes till skyarna av recensenterna och Cult of Luna turnerade över hela världen och beskrevs som “ett magnifikt liveepos” (Gaffa) och ”en mäktig upplevelse” (Västerbottens-kuriren). Alla postrock-fans får i april en exklusiv chans att se tre av Sveriges bästa band i genren samma kväll. Den 26 april spelar Cult of Luna tillsammans med förbandet The Old Wind i Umeå och den 27 april i Stockholm kommer banden dessutom få sällskap av PG Lost. Biljetterna finns ute nu.

Efter flera års tystnad kom Umeåkollektivet Cult of Luna 2013 tillbaka med “Vertikal” – ett av årets mest hyllade album. Aftonbladet kallade det ”så nära genreperfektion man kan komma” och bandet nominerades till P3 Guld och utsågs i fredags till Årets kompositörer på Manifest-galan.

Efter att 2013 ha spelat i hela världen gör Cult of Luna i vår exklusiva stopp i Sverige under sin Europaturné. Det blir två helkvällar med Sveriges mest spännande postrockband: Cult of Luna och The Old Wind i Umeå den 26 april och Cult of Luna, The Old Wind och PG Lost i Stockholm 27 april.

Luleåbandet The Old Wind släppte sin debutplatta ”Feast On Your Gone” 2013 och består av före detta medlemmar i kultförklarade hardcorebandet Breach.PG Lost är ett postrockband från Norrköping som släppt tre album hittills. 2012 kom hyllade ”Key” som kallades ”ett av 2012 års absolut mest intressanta svenska album” (Gaffa).Turnédatum
26 april – Umeå, Scharinska (Cult of Luna och The Old Wind)
27 april – Stockholm, Debaser Medis (Cult of Luna, The Old Wind och PG Lost)

Biografi
Umeåbandet Cult of Luna bildades redan 1999 och har sedan dess släppt sex album. Det senaste, “Vertikal” släpptes 2013 och blev ett av årets mest hyllade. Betygssnittet hos Kritiker.se landade på hela 4,2 av 5 och skivan kallades bland annat ”så nära genreperfektion man kan komma” (Aftonbladet) och ”mörkt och brutalt” (DN).

Albumet följdes även upp med ep:n “Vertikal II” i slutet av året.

Redan innan ”Vertikal” var Cult of Luna ett av Sveriges mest hyllade band. Skivan ”Eternal Kingdom” från 2008 kallades “sinnesjukt bra” av Expressen och utsågs till årets bästa av tidningen Close-up och 2006 vann bandet P3 Guld i kategorin Årets rock med plattan ”Somewhere along the Highway”.

2013 gjorde Cult of Luna stora spelningar i Sverige på bland annat Getaway Rock Festival och Metaltown och var dessutom på turné i både USA och Europa.

Som avslutning på ett synnerligen lyckat år nominerades de till en P3 Guld i kategorin Årets rock och vann pris för Årets kompositör på Manifest-galan.

Biljetter och pressbilder
http://www.blixten.se/cultofluna