• Festival

Vi vet alla varför vi lever, det är ju självklart för rocken.
När maj börjar gå mot sitt slut så börjar det dra ihop sig inför årets absoluta höjdpunkt för alla rockers, jag talar givetvis om festivalsäsongen. Denna ultimata verklighetsflykt där alla ens polare samlas i en bubbla av koncentrerad trivsel och man bara renas från ångest i ett bad av Slots Guld 5,9%.
Jag tänkte gå igenom mina topp tre festivaler jag själv tänkte besöka.

Muskelrock, 31 maj – 2 juni. Tyrolen, Blädinge.
Festivalen med måttot ”Slåss inte, svina lagom” firar sin tionde upplaga i år.
Muskelrock träffas årligen ca 1500 personer som vägrar att lyssna på modern heavy metal, utan som drömmer sig tillbaks till en tid då livet var simplare och mer analogt.
Festivalen drivs av en kulturförening som värnar om det gamla 60-talsparadiset Tyrolen, en intakt folkpark från en svunnen tid som har en totalt magisk aura kring sig.

Jag var på plats på första upplagan 2009 och blev frälst av gemenskapen som uppstod på den regnsjuka campingen utanför Tyrolen. Det var som att gå in i en tidsmaskin där man förflyttade sig till 1981, besökarna såg ut som förr och banden var eller lät som förr. Nästan alla har långt hår, spandex och höga sneakers är standard, aux-kabeln är utbytt mot kassett och ingen pratar om Volbeat. Snarare om Gotham City, Saxon och Judas Priest.
Med åren växte festivalen i alldeles lagom takt, det kom mer och mer utländska besökare och idag stöter man på folk från hela Europa och världen som vill uppleva den svenska idyllen och njuta av den bästa hårdrocken. Bara en kvarts promenad från festivalen finns en fantastiskt vacker sjö där man kan inleda dagen med ett dopp och en stillsam paus från festivalstöket, något som många njuter extra mycket av.

Årets festival bjuder på många favoriter i repris, med celebert återbesök av muskelrockens fader Thor i spetsen. Från första upplagan återser vi även band som Bullet, Helvetets Port och Axewitch.
Bland de större dragplåstren har vi Cirith Ungol och Manilla Road. Jag inser själv hur ”inskränkt” det låter. När jag snackar med polare som kanske bara känner till de största banden så brukar de sällan känna till ett enda band som spelar på Muskelrock. Visst att det är många obskyra band, men kvalitén
är oftast mycket hög och det är smockfullt med band som är mycket vassare än mainstreambanden som syns på de stora festivalerna.

Mina span inför denna festivalen är helt klart Bullet och Horisont, som jag anser är världsledande på vad de gör. Nästan alla band på årets affisch har jag sett förut, således ska jag unna mig att plocka russinen ur kakan utifrån vad jag känner för. Målet är framför allt att njuta av gemenskapen, att träffa alla vänner som samlas och att bara må bra inne i den tidsmaskinen som är Muskelrock, världens starkaste festival.
Hemsida Muskelrock

Sweden Rock Festival, 6-9 juni. Norje.
Denna festival behöver ingen närmare presentation, jag tror att de flesta känner till att Sweden Rock är Sveriges största rockfestival som årligen drar upp emot 35 000 festivalglada människor till Blekinge.
Här har vi mer fokus på det stora och breda, vi bjuds på de klassiska hårdrocksgiganterna tillsammans med mer moderna band. Det är inte en fråga om ifall man ska åka dit eller ej, man bara gör det.

Nyheten inför i år är ju att Live Nation gått in med full kraft i festivalen, vilket har resulterat i att man fått bokat prestigeakten Iron Maiden. Biljetterna sålde slut på nolltid och nu möts vi av nyhet efter nyhet om innovationer som kommer att ske på området.
I år spänner Sweden Rock Festival musklerna och visar att de på allvar ska vara med och tampas med de stora festivalerna i Europa.

Vad bjuds vi på för lineup i år? Fokus har ju helt hamnat på årets headliners Iron Maiden, Judas Priest och Ozzy Osbourne. Men bakom detta borde det ju finnas en hel del guldklimpar?
Bland de mer moderna storheterna återfinns band som Stone Sour, Meshuggah, Killswitch Engage etc. Det finns säkert folk som gillar dem.
Själv är jag dock mer bakåtsträvande och ser fram emot en uppsjö av mer klassiska band. Vi snackar återförenade Helloween, Glenn Hughes som framför Deep Purple-klassiker, Uriah Heep, Yes featuring ARW, Rose Tattoo och Heavy Load (som dock borde ha valt att spela på Muskelrock istället, synd att de valde pengarna framför att göra det rätta).
På affischen har vi även starka akter som The Darkness, Nazareth (dock utan Dan McCafferty), SladeGraveyard, H.E.A.T, Turbonegro, Bullet, Backyard Babies m.fl.

Överlag kan jag jag och många andra känna att fältet är aningen svagare under årets headliners jämfört med tidigare år. Däremot har ju festivalen helt klart satsat krutet på just huvudbanden för att investera i framtiden och sätta festivalen på den internationella kartan. Det är smart.
Jag tror inte att någon kommer ha mindre kul för det. Snarare kommer vi kanske ha svinkul i år och skörda som galningar nästa år.
Hemsida Sweden Rock Festival

 

Vicious Rock Festival, 6-7 juli. Folkets Park, Trollhättan.
Denna festival firar femårsjubileum i år och jag tänker att det är på sin plats att vara med på firandet.
Vicious Rock Festival är en mindre festival som även den anordnas i en folkpark. På de två scenerna uppvisas en stor bredd inom rockgenren och lokala talanger får mäta sig med större namn både ifrån Sverige och utlandet. Detta hjälper till att bygga morgondagens stjärnor och sådana initiativ älskar jag.

Festivalen är alltid bra uppstyrd och jag gillar att komma till mindre städer där gemenskapen är stark och feststämningen hög. Trollhättan är just en sådan stad.
Backstage Rockbar har en mycket stark ställning i stan och är med och gör festivalen till den fest den förtjänar att vara, det är inte för intet som de år efter år får uppdraget att sköta VIP-baren på Skogsröjet!

Denna festival bjuder på färre akter än tidigare nämnda, men vi bjuds fortfarande på band som Dia Psalma, Richie Ramone (trummis i Ramones mellan 1983-1987), Bullet, The Crown m.fl.
Fördelen med att ha en festival i juli är att det inte blir lika vrålkallt om kvällarna som på tidigare festivaler, vilket leder till att man kan få till de där perfekta högsommarkvällarna med fest och skrål ända in på småtimmarna utan att behöva tänka på minsta lilla.
Jag vill helt enkelt slå ett slag för Vicious Rock Festival, festivalen där man alltid har skitkul.
Hemsida Vicious Rock Festival

Skribent: Viktor  Skatt