29/10-12
Warner Music Group

Warner Music Group har bjudit in till förhandsvisning av Led Zeppelins kommande konsertfilm Celebration Day.
Det var bokstavligen miljontals med fans som inte fick chansen att se gruppens första spelning på 27 år, som skedde i London den 10:e december 2007. Nu får alla dessa chansen att ta del av en magisk kväll.

Jag måste erkänna att jag inte är typen som föredrar att titta på konsertfilmer, även om det förstås finns undantag. Iron Maidens Rock in Rio är ett sådant och Metallicas Live Shit: Binge & Purge är ett annat. Även Celebration Day får räknas som ett sådant, då detta på alla sätt är en värdig gravsten för ett band som förmodligen aldrig mer kommer att spela tillsammans.

Låtlistan är oklanderlig. Med så många klassiska spår som denna kvartett knåpat ihop, så vore det väl dock konstigt annars?
I Black Dog, Nobody’s Fault But Mine och Since I’ve Been Loving You bjuder Led Zeppelin på pur spelglädje.
Leendet på Jimmy Pages läppar vill aldrig lägga sig. John Paul Jones är den som showar mest och som med sitt kombinerade bas- och pianospel lyfter konserten själv många gånger.

Att Robert Plants röst håller så bra kvalité efter alla dessa år är inget annat än ett mirakel. Det kanske fuskas med en och annan ton, särskilt i avslutande Whole Lotta Love och Rock and Roll. Men då har bandet inget kvar att bevisa, utan fokuserar istället på att ha roligt.
Jason Bonhams trumspel kanske in svänger lika mycket som sin fars, men hans förmåga att haka på Jimmy Pages och John Paul Jones udda takter är fenomenal. Han får dessutom chansen att göra sin sångröst hörd i Misty Mountain Hop.

Efter flera av låtarna bryter delar av biopubliken ut i spontanapplåder, men efter konsertens absoluta höjdpunkt Kashmir börjar hela salongen att applådera. Under avslutande Rock and Roll finns det nog ingen som sitter stilla längre, huvuden gungar upp och ner och vissa ställer sig upp för att dansa.

Även om den största klassikern av alla, Stairway to Heaven, leks bort och jag ställer mig frågande till vad anonyma For Your Life gör här, så är detta en mäktig avslutning på ett av världens genom tiderna största band.
Trots att Led Zeppelin spelar 16 låtar på lite mer än två timmar så kommer jag ändå på en handfull låtar som skulle kunna ha varit med. Det säger en hel del om bandets storhet.

Celebration Day visas på utvalda biografer runt om i Sverige, med start den 7:e november.
För komplett visningslista se här:  http://www.livepabio.se/
Konserten släpps också på DVD, CD och vinyl i slutet av november.

Låtlista:
01. Good Times, Bad Times
02. Ramble On
03. Black Dog
04. In My Time Of Dying
05. For Your Life
06. Trampled Under Foot
07. Nobody’s Fault But Mine
08. No Quarter
09. Since I’ve Been Lovin’ You
10. Dazed And Confused
11. Stairway To Heaven
12. The Song Remains the Same
13. Misty Mountain Hop
14. Kashmir
15. Whole Lotta Love
16. Rock And Roll

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby