• Arrangör

AccessGhost-0059-8

Nu står det klart att svenska världsbandet Ghost drar ut på en omfattande Skandinavienturné senare i höst med inte mindre än sju stopp i Sverige. Biljetterna till dessa konserter släpps på fredag den 20 september kl 9.00.

Vem kunde tro att ett gäng ansiktslösa svenskar i kardinal-skrud skulle bli det stora samtalsämnet i både indie- och metal-kretsar? Bandet har också vid upprepade tillfällen blivit upphypade av framstående rockikoner såsom Dave Grohl i Foo Fighter’s och Metallica’s frontman James Hetfield. Den tidigare spelar också trummor på bandets cover av ABBA: s I’m a Marionette.

Ghost är svåra att beskriva både musikaliskt och estetiskt. Nyckeln till den enorma uppmärksamhet de har varit föremål för senaste åren ligger nog i summan av chockeffekten, det starka visuella uttrycket och den fantastiska och nyskapande musiken.

Bandet har en bakgrund i olika metal-konstellationer, men inkluderar influenser från allt från klassisk 60- och 70-tals rock som Blue Oyster Cult och Black Widdow, till att du även kan hitta spår av The Beatles-psykedelia och ABBA:s suveräna popmelodier. Släng in lite ockult metal från Mercyful Fate-traditionen och du närmar dig Ghost’s musikaliska palett.

Debuten Opus Eponymous blev snabbt en enorm underground-favorit, medan uppföljaren Infestissumam med jätten Universal i ryggen skickade dem direkt till toppen av albumlistan och världssuccé.

Bandets liveshow är milt uttryckt något utöver det vanliga. Den påminner om en katolsk mässa, men där det centrala elementet har fått ett litet annorlunda innehåll än vad som vanligtvis förknippas med sådana ceremoniella sammanhang. Papa Emeritus II: s leder mässan som sig bör med en italiensk accent – svart humor på hög nivå.

Efter en hektisk sommar med festivalturnerande i både Europa och USA befinner sig bandet nu på stadionturné tillsammans med Iron Maiden i Sydamerika. Men när vintermörkret har svept in över Skandinavien på riktigt är det äntligen dags för Sveriges stolthet Ghost att bjuda på det de kan allra bäst.

Med sig på turnén har de Dead Soul och Night som support. Förstnämnda är signade till In Flames-sångaren Anders Fridéns etikett Razzia Records.

Datum

25.11 – Mejeriet, Lund
26.11 – Trädgårn, Göteborg

28.11 – Rockefeller, Oslo
29.11 – Folken, Stavanger
30.11 – USF Verftet, Bergen
2.12 – Byscenen, Trondheim
4.12 – Gasklockorna, Gävle
5.12 – Club 700, Örebro
7.12 – Flygeln, Norrköping
8.12 – Munchenbryggeriet, Stockholm
9.12 – Idunteatern, Umeå

11.12 – Teatria, Oulu
12.12 – Pakkahaune, Tampere
13.12 – Circus, Helsinki

Biljetter

Biljetterna släpps fredagen den 20 september kl 9.00. Mer info på LiveNation.se.