• Video

Icons Creating Evil Art:

HELGA sprider en unikt tungsint stämning genom att använda hela sin rika palett av influenser, från post-rock och metal till folkmusik och klassisk musik. På ‘Battle Song’ kombineras pulserande schamanistiska rytmer med vemodig sång och svallvågor av mullrande gitarrer – med avstamp i så väl black metal som i modern popmusik. Låten är intensiv och hänsynslös,  men fortfarande lätt att ta till sig med melodiösa hookar som kommer fastna hos dig långt efter att du lyssnat på det.

Denna musikvideo är ett resultat av ett samarbete mellan fotografen Olof Grind och artisten Linus Hasselberg, som tillsammans regisserade videon. De vackra skogsmiljöerna, och den mörka stämningen passar verkligen perfekt för HELGA och musiken. HELGAs egna ord om videon:

– ”Jag hade kul med inspelningen av denna musikvideo. Jag brukar inte få chansen att uttrycka mig själv genom dans. Att dansa får mig att känna mig fri. Vanligtvis är jag en ganska lugn person men jag älskar att vara vild och energisk på scen, fri som en fågel. Den här gången var skogen min scen. Den är lite speciell eftersom jag brukar hänga där ofta. Plötsligt spelar jag in min första musikvideo där, det känns konstigt och speciellt. Rökbomberna skapade en magisk atmosfär. Jag kände mig som en fiktiv karaktär med superkrafter! Och tillsammans använder vi magi för att bekämpa slaget! Jag älskar den känslan. Jag är tacksam över att en gammal klasskompis ville göra det här med mig och tog med sig fler dansare för att vara med på min musikaliska resa. Jag är glad att vi gjorde det här tillsammans.”

I en ensligt belägen stuga i Dalarnas skogar skriver HELGA sin musik. Att bo i vildmarken med bara gitarren som sällskap har gett hennes låtskrivande en sällsynt känsla av introspektion.

Hon berättar att ”Naturen är något magiskt och andligt för mig. Den ger mig starkare självuppfattning och en känsla av lugn och harmoni. Jag gör mitt bästa för att uttrycka dessa erfarenheter och känslor genom min musik. Jag tycker det är svårt att skriva låtar om människor så det slutar alltid med att jag skriver om naturen, introspektion och andra överjordiska ting istället. Det känns lättare och mer naturligt för mig. Jag samlar mycket inspiration från naturen, inre upplevelser, min vilda fantasi, böcker och drömmar.”

I en tid när klimathotet är mer påtagligt än någonsin faller det sig naturligt att grubbla över vilket skick världen är i. Världen som är full av skönhet, men på samma gång präglad av mörker och melankoli.

HELGA sprider en unikt tungsint stämning  genom att använda hela sin rika palett av influenser, från post-rock och metal till folkmusik och klassisk musik. På ‘Battle Song’ kombineras pulserande schamanistiska rytmer med vemodig sång och svallvågor av mullrande gitarrer – med avstamp i så väl black metal som i modern popmusik. Låten är intensiv och hänsynslös,  men fortfarande lätt att ta till sig med melodiösa hookar som kommer fastna hos dig långt efter att du lyssnat på det.

’Battle Song’ är första singeln från kommande ep-släppet ’Nebulous’ som är planerad att släppas via Icons Creating Evil Art i vinter.

Helga/FB