• Festival
  • Intervju

Drenched in Beer är en sprillans ny festival som äger rum i Stockholm i helgen. Tottie tog ett snack med arrangören Kalle Roxner för att kolla läget inför festivalens första upplaga.

Idéen till Drenched In Beer växte fram i höstas över några öl. Festivalen arrangeras av ett gäng Turbojugends, närmare bestämt Kalle ”Max Fartin’,” Markus ”Dickfish” och Felix ”Syfelix” från Turbojugend Stockholm, Niclas ”Tryman” från Turbojugend Märsta och Robin ”Ruby Dredd” från Turbojugend Eskilstuna. Flera av arrangörerna har tidigare arrangerat mindre tillställningar men inte dragit ihop något så pass stort. De slog sig ihop med polaren Christian, som sätter upp konserter under flaggen DVI och kunde sedan börja planera ordentligt.

– En ganska stor del av Turbojugendvärlden är att arrangera fester och bjuda in andra medlemmar från hela världen och det var egentligen det som drog igång hela grejen. Vi har ju sedan fem år tillbaka arrangerat en liten fest runt jul varje år och gjort andra mindre grejer som fanclub men i höstas tänkte vi ”vad fan, vi arrar något riktigt stort”, berättar Kalle.

De har aktivt jobbat för att få ihop festivalen sedan i början på oktober och släppte biljetter för Turbojugends redan i slutet av månaden. Efter en vecka hade de sålt ca 100 biljetter och nu ligger biljettförsäljningen på över 200 stycken till fellow Turbojugends och även en hel del till oss ”vanliga” människor. Festivalen är helt och hållet finansierad av biljettförsäljning. En ordentlig budget och noggrann uppföljning av allt som handlar om pengar är a och o för att inte riskera några oklarheter mellan varandra och alla andra involverade. Att ha bra framförhållning och att inte behöva stressa ihop något är också en viktig punkt de hela tiden haft i åtanke. Kalle menar att själva planeringen har varit rätt enkel men att det är svårare att avväga vilka band som fungerar för festivalen och som folk vill se.

– Att köra Garagerock och punk är ju nästan en självklarhet när det kommer till en fest arrangerad av Turbonegros fanclub. Det var egentligen när vi bokade på Conflict (UK) som vi insåg att shit, det här kommer bli jävligt stort. Conflict, The Dogs, The Dahmers, Trubbel, Deadheads, Besserbitch, VCPS, The Kendolls, Doojiman & The Exploders, Zero Zero och Lyckliga Gatan är alla band som vi själva kan tänka oss att gå och se och det är därför vi har bokat dem. Förhoppningsvis tycker publiken detsamma och ger banden vad de förtjänar i form av mycket röj och mycket merchköp.

Turbojugend är alltså fancluben till det norska dödspunkbandet Turbonegro. Det finns ca 2200 så kallade ”chapters” i världen, varav drygt 100 aktiva sådana i Sverige. Av de ca 200 Turbojugends som köpt biljett till festivalen kommer ungefär 50 stycken från andra länder än Sverige. Drenched In Beer kommer få besök från bland annat Finland, Tyskland, Schweiz och Mexiko.

– Vi har gått in med inställningen att vi ska visa Stockholm vad en jävligt tight fanclub kan uträtta för något och därför hoppas vi att det kommer mycket folk utifrån som får se spektaklet Turbojugend in action. Den som besöker Drenched In Beer och ej är medlem i Turbojugend skall gå in som ett frågetecken och komma ut som en ny människa, ha sett 11 grymma band, festat för två och förhoppningsvis träffat en massa riktigt sköna personer. Målet är väl egentligen att folk har så jävla roligt att de kan tänka sig att komma på en till fest, för då sätter vi upp DIB nästa år igen. Så enkelt är det.

Har ni någon drömbokning?

– Jag vet inte riktigt vad vi skulle ha som drömbokning så vi drar väl till med Hellacopters! Det är ju trots allt Sveriges bästa band! Eller kanske en Gluecifer-återförening, haha.

För den som är sugen börjar festligheterna redan ikväll på RoQ vid Odenplan i Stockholm. Bandet Two Units Unplugged kommer köra lite akustiska Turbonegro-covers och lite annat smått och gott. Du kan även äta burgare för en billig peng, kvällen till ära, och delta i aktiviteter så som biljard och pilkastning. På fredag och lördag kör de full gas på Kraken och Kalle påpekar även att festivalen är en perfekt efterfest för de som varit på Hovet ett stenkast bort och tittat på Ghost och Kvelertak på fredagen.

– Har ni ingenting att göra, kom till oss. Ni kommer inte ångra det!

Här kan du köpa biljetter

Facebookevent

Facebook/DrenchedInBeer

Instagram/DrenchedInBeer

Rätt hashtag att använda: #dib17