• Festival
  • Intervju

Art-Nationforweb

Art Nation, melodiös rock från Göteborg, är i dagsläget aktuella med att spela in årets Gothia Cup-VM-låt samtidigt som de planerar inför release av uppföljaren till hyllade debuten Revolution samt för en späckad live-sommar.
Viktor Skatt tog ett snack med sångaren Alexander Strandell angående reaktionerna efter förra plattan, vad som händer just nu och framtiden.
VS = Viktor Skatt
AS = Alexander Strandell

VS: Ert debutalbum Revolution har skapat stor uppmärksamhet inom inom den melodiösa rockens värld, berätta om responsen.

AS: Det finns alltid ett pirr i magen när man ska släppa sin debut eftersom man inte vet vad alla ska tycka. Vi jobbade otroligt intensivt med att skriva material samtidigt som vi bokade gig, hade audition för medlemmar och dealade med några få skivbolag. Till slut fick vi ett kontrakt med ett bolag och det kändes superkul att någon ville lansera skivan, i den här branschen med så många band så är det verkligen ett måste att ha en distributör som skickar ut skivan.
Efter att skivan släpptes så minns jag tydligt vår första recension. Vi hade ett gig i Lysekil på Havsbadsparken och satt i solen och bara njöt, plötsligt fick vi ett meddelande från DMB där dom gett oss 10/10 och skrivit att skivan var bland det bästa dom hört på jättelänge. Sen fortsatte den vågen och 2015 slutade med nomineringar som Årets Svenska Genombrott i Gaffa, Aftonbladets Årsbästalista, vi sålde femte mest hos vår distributör i Japan samt massa fina recensioner.

 

VS: Ni har en rejäl festivalsommar framför er, hur känns det och vad kan man förvänta sig av er live?

AS: Just nu är vi bokade till bland andra Väsby Rock Festival, Göteborg Rockfest, Skogsröjet, Helgeåfestivalen och många fler. För det första så kommer man kunna förvänta sig fler stora och roliga festivalbokningar och man kommer framförallt få ett ännu bättre liveband. Vi hade inte så mycket tid som vi ville att repa förra året, nu har vi tagit tag i liveshowen ordentligt både på den visuella och musikaliska fronten. Vår första liverecension för 2016 överträffade allas förväntningar och vi hoppas kunna leverera ännu mer. Vi kommer bjuda på mycket värme, energi och glädje på scen.

VS: Ofta brukar band bränna allt krut på sin debut med låtar som tillkommer under lång tid och alla vet att det svåraste albumet att släppa är det andra, vad har ni för tankar nu när ni blickar framåt mot just detta?

AS: Detta är den absolut läskigaste känslan i att skapa någonting, att göra om någonting lika bra som förra gången och till och med ännu bättre. Art Nation-plattan blev månadens album i engelska Powerplay och fick 10/10, det går inte att få bättre och det känns läskigt om vi inte håller samma standard till nästa skiva.
Jag är väldigt petig och kräsen, just nu känns det dock som att nästa skiva kommer bli mycket bättre. Framför allt mer moget material, där vi hunnit fila och jobba ännu mer i detalj med låtarna tillsammans med vår producent.
Jag bara håller alla tummar att det blir lika bra, om inte ännu bättre nästa gång!

VS: Vad händer härnäst i Art Nation-lägret, berätta.

AS: Det absolut mest aktuella just nu är att Art Nation kommer skriva och framföra ”Årets Gothia Cup-VM-låt”. Vi har jobbat länge för detta, ihop med Ulf  Wadenbrandts orkester och Brunnsbo Musikklasser så kommer det lanseras en singel i maj samt att vi kommer framföra låten på Ullevi den 18 juli.
Vi håller också på för fullt med att skriva nya låtar och deala med  nya bolag och människor att jobba med.
Tanken med 2016 är att jobba ännu hårdare för att ta bandet till nästa nivå genom att spela ännu mer, ta oss an större projekt och framförallt förbereda för nästa platta.

VS: Tusen tack för detta!

AS: Tack så mycket för att du ville göra den här intervjun.

 

Skribent: Viktor Skatt
Foto-credit: Maria Nöjd