• Intervju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Intervjun ägde rum den 14 september)

Jag befinner mig inne i Massdistractions replokal, sitter i en obekväm soffa och njuter av att få höra bandet repa debutalbumet Follow The Rats från A till Ö inför en Köpenhamnsspelning kommande dag. Efteråt snackar vi lite om medlemmarna, starten och debutalbumet.

Access: Hur startades Massdistraction, vem är hjärnan bakom bandet?
Jon: Jag startade bandet 2007 tillsammans med min bror Per, året efter hittade vi David på trummor. Sedan gick vi genom en rad olika sångare och gitarrister, Per tröttnade och blev ersatt utav Kalle på bas, samtidigt hittade vi Ali som kör rytmgitarr och han är den gitarristen som varit med längst i bandet bortsett ifrån mig. Våren 2011 bestämde vi oss för att byta sångare och vi hittade Mikkjal via Bandfinder samma vecka som vi gick skilda vägar med vår förre sångare.
Jon: Mikkjal repade med oss tre gånger innan vår första spelning tillsammans…
Kalle: …som ägde rum på Arena 305 i Malmö, vi provspelade med Mikkjal på måndagen och hade spelning på fredagen så det var snabba ryck där.

Massdistraction deltog i Released Live & Unsigned 2011 där de kom till finalen i Stockholm men hamnade på en andra plats.

Access: Vad betydde Released för er då ni kom till finalen?
David: Framförallt var det en självförtroendeboost. Vi har utvecklats när det kommer till liveframträdande, fått mer publicitet, synts i media och släppt ett album, självmant.
Ali: Det gör inte så mycket att vi kom tvåa då vi har utvecklats en hel del sedan dess. Released gav oss en chans för oss själva, att visa vad vi går för.
Jon: Det var skönt med bekräftelse från folk som gillar vår musik, innan har vi bara spelat på små ställen, framförallt i Malmö. Då har det mest varit vänner som tittat på oss.
Genom att komma till finalen förstod vi att vi gjort något bra.

Access: Hur har responsen för Follow The Rats varit?
Jon: Den har varit bra, det är det här med bekräftelse.
Kalle: Det är ingen som har sagt något illa om albumet utan att det är en stor överraskning och bättre än förväntat, vi fick fyra av fem i City.

Access: Vem står för den kreativa skrivprocessen?
Jon: Jag skriver ungefär 75% utav musiken och 50% utav texterna sedan skriver Mikkjal resten. David skriver trummorna så det kan jag inte ta åt mig någon ära för och Ali har också hjälpt till.
David: Till nästa album kommer Ali tillföra mer till skrivprocessen, han har redan kommit med riktigt bra idéer som snygga riff med mera.
Mikkjal: Han är mest med för att få tjejer!

Ett ljudligt skratt uppstår i replokalen.

Access: Har ni något nytt material på gång?
Mikkjal: Jag lyssnade igenom lite av det nya materialet igår och det låter skitbra, ännu hårdare än Follow The Rats. Mycket detaljerat.
Jon: Vi tar lång tid på oss att skriva musik då vi är självkritiska, vi skulle aldrig kunna göra ett album på två månader utan vi sätter oss ner och skriver sedan går vi in i studion och börjar spela in. Planen är att vi ska turnéra hela nästa år och försöka få massa spelningar på olika festivaler för att sedan börja jobba på den nya plattan till hösten nästa år.
David: Vi ska försöka släppa vartannat år, kanske vart tredje.

Mikkjal bor på Färöarna vilket kan ställa till med problem när det kommer till livespelningar då flygbiljetten inte är billig.

Jon: Det största problemet med att Mikkjal bor på Färöarna är just flygbiljetten.
Kalle: Eftersom vi inte är så stora och inte får betalt för alla spelningar lägger vi själva ut pengar när det passar sig. Fördelen med Mikkjal är att han har ett minne som en elefant, han kom hit igår och repade med oss efter att ha varit på hemma ett bra tag och satte alla låtar perfekt på första försöket. Det är inga problem att vi missar några repor med honom då han redan kan allt.
Jon: Problemet är mindre spelningar då vi inte kan bestämma oss på en vecka, vet vi om i god tid och har flera spelningar nära inpå varandra så tar vi hit honom.

Jon: Nu gör vi demos, skickar till Mikkjal så skriver han sången, när han gjort det flyger vi hit honom och börjar spela in.
Mikkjal: Jag lyssnar på materialet så jag kan det till 100% när jag kommer hit. Vi jobbar alla på varsitt sätt.
Kalle: Det är helt bisarrt, vi har en ny låt utan text så kommer Mikkjal med en text och vi kör igenom låten första gången, han sätter texten perfekt rytmiskt och så har vi en låt.
Mikkjal: Det är så jag jobbar.

Access: Ni har en Danmarksspelning imorgon?
Jon: Ja, vi kör på Pumphuset imorgon vilket är kul på många sätt då det är vår första Danmark spelning och vi headlinar plus det är gratis öl i tre timmar, även för publiken.
Kalle: Det blir en helt ny publik för oss så det är uppladdat för att bli en riktigt bra thrashfest.
Vi förväntar oss att ha den fullaste publiken imorgon, de som inte har däckat kommer röja.

Jag tackar för intervjun och önskar Massdistraction lycka till med deras erövring av Danmark.

Facebook: Massdistraction
Recension: Massdistraction – Follow The Rats

Skribent: Jonas ”Madman” Persson