• Intervju
  • Video

Linda snackade med Joel från Aviana som är aktuella med nya singel Retaliation och passade på att fråga om kommande musik, bakgrunden till covern Svag, splittringen av bandet och planerna framåt.

Vad har ni fått för respons på fredagens släpp?

Jävligt mycket bättre respons än vad jag vågat hoppas på, helt över förväntan.
Vanligtvis brukar en kunna få ganska mycket negativ feedback och att folk inte är nöjda med det en släpper och när en är ensam i att göra det här så är det ännu läskigare för en kan inte stå bredvid sina bandmedlemmar. Men det har gått mycket bättre än vad jag vågat hoppas på.

Vi ville mest släppa något nu, som ett intro och även om låten är kortare på 2,30 min och de flesta önskar låtar på runt 4 min så kändes det rätt att släppa den och feedbacken har verkligen varit enorm.

Att övriga bandmedlemmar valde att gå vidare från Aviana berodde på många olika faktorer, varje bandmedlem hade sina egna anledningar.

Niclas som var trummis i bandet upplevde hög press i rollen som bandets dåvarande ”band-pappa”, den som drog i alla trådarna och sa åt oss vad vi skulle göra, han gjorde ett jävligt bra jobb med det gick ut över hans privatliv och psykiska hälsa. Han ville egentligen sluta bandet mycket tidigare men var kvar ändå för han älskade det. Det var ungefär samma för Marcus.
Det är så mycket tid och pengar som en lägger ner och Marcus ville inte göra det mer, alla når den gränsen någongång och jag gjorde det när jag var 18 typ och sen kom jag in i det igen och kände att det var värt att kämpa för.
Oscar, började plugga, han var den första att sluta pga studier och han ville ta tag i sitt ”normala” liv och han gör det jävligt bra. Sebastian ville samma sak, leva ett vanligt Svensson-liv. Livet där en inte sitter i en van och fryser arslet av sig i någon stad utanför Belgien typ.

Hur tänker du kring live spelningar, utan övriga bandmedlemmar?

Jag har stand-in musiker, sessionmusiker som jag hyr in. För det mesta polare hoppas jag, för det är flera som har hört av sig och velat hjälpa till vilket är otroligt skönt att höra.
Jag känner inte riktigt att jag behöver några nya medlemmar ännu,  för det teamet jag jobbar med idag räcker gott och väl. Jag känner inte att jag vill ha någon, det låter jävligt fult, men börda. Jag vill inte känna att någon annan ska komma in och pilla på saker och ting när jag har en vision över vad det här ska vara nu. Både jag och mitt team har liksom jobbat med den här visionen i ett år.

Det finns ingen plan på att ha ett helt band igen, utan du vill helt enkelt göra din grej?

Det är klart, händer det att en tar in en stand-in och känner att ”jag vill inte vara utan dig” så absolut. Det kan ju hända, men just nu nej. Nu är är planen bara att liksom fokusera på den här plattan och få bandet att komma rullandes igen. Därför orkar jag inte hålla på med tryouts utan jag vill bara få det här att fungera först. Vilket vi tror starkt på, vi har en stadig plan.

Vad skulle du säga är det bästa med teamet som du arbetar med nu, det låter som att de fungerar lite som dina ”bandmedlemmar” idag?

Det är blandat med management och producenter och hade det inte varit för mitt management så hade jag inte fortsatt med det här överhuvudtaget. De pushade mig så jävla hårt i det här och Stoffe, min manager, ringde mig typ varenda dag för att försöka lösa det här på bästa sätt och liksom peppa mig. Jag tog det svinhårt när vi fick reda på att de andra skulle sluta, jag fick en identitetskris och bara ”vad ska jag göra nu då?” 

Hur länge har du hållit på med just Aviana?

Jag var med i Aviana innan vi gick ut med det officiellt 2018, jag var väldigt inkognito på den tiden. Vi gick in i studion det första vi gjorde, började prodda och efter det gjorde jag två separata gig och sen drog vi till Japan, efter det blev jag announcad. Aviana startades med en annan vokalist från början, det är det som är så jävla roligt, för ska jag spela låtar från första plattan då är det typ som att ett coverband kör. Aviana som band bildades 2014-2015, de jobbade konstant med att skriva musik tills de hittade en vokalist och släppte med honom. Sen gick de skilda vägar och då ramlade jag in här.

Fortsätter fansen från Avianas start att hänga med dig idag?

Ja för tusan, det är en grej jag är jävligt glad över för bandet började ju med en helt annan musikstil och, som sagt, helt andra medlemmar så att folk fortfarande står kvar är väl för att de lyssnar på musiken och inte pga vilka medlemmar som är med i bandet. De vill bara ha nice musik och jag är skitglad att de inte har dragit bara för att en liksom inte är samma person som grundade bandet.

Vad kan du berätta om kommande album och musiken?

Jag kan börja med att säga att det inte finns ett album klart än. Den musiken som skrivs är jävligt mycket hårdare och argare, av två anledningar, jag behövde skriva av det som hände och sen är det även mycket privata saker, musiken blir en outlet. Sen så kände vi, jag och hela teamet, att alla band går soft idag, det är inte många som går på det hårdare och det behövs ett sådant band, så vi är det bandet nu. Planen just nu är att bara få ut nya låtar för att få det på rullning och få det nya soundet att bli en vana för de som lyssnar.
Album vill jag släppa, det är A och O att iallafall ha 10-12 samlade låtar.

Du gjorde en cover av låten Svag på plattan Låter för Livet med High 5ive, hur valde du just den låten eller valde du bland flera låtar?

När jag fick reda på att jag hade fria händer så fick jag lite panik faktiskt, svensk musik är inte det jag lyssnar på vanligtvis men Svag har en ju hört flera gånger. Det är en låt som fastnar och textmässigt så det den där jävla igenkänningsfaktorn i låten som jag verkligen fastnade för. Just det här att du går in i ett rum och du har en speciell människa som du fryser till is av, även om det är positivt eller negativt, så är det en känsla som en känner igen. Så jag kände att den låten är något jag kan framföra för att jag tror på den, alltså jag förstår vad den menar så jag kunde framföra det budskapet som den handlar om. Det var igenkänningsfaktorn och att det är en väldigt fin låt över lag, Victor Leksell är jävligt duktig, så det blev ganska självklart.

Aviana siktar framåt, trots corona situationen som vi alla är väl medvetna om, så finns tankar och planer om livegig. De förväntas dock ske under 2022 även om tanken finns på festivaler under sommaren 2021.

Nedan kan ni spana in både covern Svag och singeln Retaliation.