• Intervju

Streamline

Efter den hyllade debutplattan Overdrive (Frontiers Records) bytte Diamond Dawn namn till Streamline innan man fortsatte sin jakt mot toppen av den melodiösa rockhimlen. Access: Rocks reporter Viktor Skatt fick en stund till att lämna över ordet till Olle Lindahl, gitarrist i Streamline.
(Hädanefter förkortas Viktor Skatt VS” och Olle Lindahl OL”)

VS: Ny outfit i form av Streamline och ny sångare i form av Gabriel Lindmark, kan ni beskriva hur gruppdynamiken känns och vart ni är på väg med denna konstellation?

OL: Gruppdynamiken känns bättre än någonsin i bandet! Vi fem som spelat med varandra ett tag känner att vi har vuxit mycket som band just genom att vår vänskap förstärkts. Vi har blivit riktigt tighta som grupp med tiden och Gabriel passar in som handen i handsken! Vi har inte känt varandra mer än ett par månader men allt flyter på väldigt naturligt när det kommer till både bandarbete och den sociala biten. Den viktigaste förutsättningen för att allt ska funka i ett band, som vi ser det, är att alla är rationella och ärliga människor som kan resonera. Man ska kunna snacka om alla bandangelägenheter på en pragmatisk nivå och vilja varandra väl, men samtidigt kunna kritisera och ta kritik. Sådan balans har vi i gruppen nu och det känns grymt, det är bara att köra på!

I och med att läget ser ut som det gör med att vi blivit Streamline så känns det som en nytändning, alla i bandet är riktigt taggade på planerna vi har. Dessutom ger det oss möjlighet att verkligen lista ut vad vår grej är och sedan göra det till just Streamlines grej. Många kommer att känna igen oss som Diamond Dawn till viss del, men vissa saker i musiken och den allmänna uttrycksmässiga attityden är annorlunda. Att det blivit så beror ju på att vi släppte en platta med Diamond Dawn förra året. Vi ser nu granskande tillbaka och känner oss absolut ett år visare då vi gjorde en hel del saker 2013. Det vi märker att vi trivts med i längden och som varit roligast för både oss och fans är vad vi nu jobbar vidare med och utvecklar.

Det nya materialet är en aning råare, lite mer gitarrbaserat och som vi ser det har som sagt attityden blivit ännu skönare. En aning mer rakt på sak. Samtidigt har vi behållit den melodiska kärnan (och tro inte att vi kommer spara på stämsången!), hooks och groove är två viktiga ledord för Streamlines debut. Tron och förhoppningen är att Streamlines sound kommer att tilltala alla typer av människor. Vi är inte intresserade av att tillhöra något speciellt fack för att det är inne just nu eller så. Ibland är det frestande, det får man erkänna. I längden vinner man dock på att låta inspirationen flöda och helt enkelt bara skapa utan begränsningar eller stilistiska mål.

Gillar folk det man åstadkommer då så har man något bra på gång. Just det är vad vi nu vill ringa in med Streamline, i slutänden vill vi bara anses vara ett jäkligt bra rockband. Sen är det givetvis så att hur flummigt ovanstående än må låta så har vi väldigt seriösa och strukturerade ambitioner som band, vad vi vill åstadkomma. Det handlar om noggrann planering, men vi sparar på sådant här och bevarar lite av mystiken!

VS: Ni har tidigare berättat att ni fullkomligt spottar ur er låtar, hur ofta känner samtliga medlemmar att ni klickar kring en låt? Vad tänker ni främst på inför ett framtida släpp när det kommer till låtval?

OL: Det stämmer, låtidéer kommer hela tiden! Vad som sedan blir färdiga låtar beror lite på vilka reaktioner den som kommer med låten får. Oftast är det jag som kommer med låtar, ibland är de färdiga och ibland är det bara ett riff. Att kunna bolla med grejerna i bandet är väldigt viktigt då det ibland dyker upp intressanta tankar från alla medlemmar. Jhonny är till exempel the master of extreme doom blues riffs! Det är inte alltid alla känner likadant om en ny låt, det är ju väldigt individuellt det där med vilken vibe man får. Då får man diskutera det hela lite och eventuellt hålla en demokratisk omröstning i slutänden. I Streamline löser vi allt fredligt!

Som vi nämnde i föregående fråga släppte vi ju en platta med Diamond Dawn förra året. Självklart funderar vi på vad vi är mer och mindre nöjda med på den. Vi har gjort en del gig och mött publik, hur dom reagerar på olika saker i musiken är en grym indikator på om något funkar. Sådana saker försöker vi tänka på, men egentligen så tänker man inte så mycket alls utan bara skriver på. Tankarna om det hela ligger nog mest i det undermedvetna. En sak som är säker är att jämfört med tidigare så vågar vi ta inspiration från många fler håll. Innan var nog det där mer snävt. Nu är det mer inriktat på att det ska bli bra rock, snarare än att vi vill uppfylla vissa stilistiska seder. Det kan självklart bli fett då med, men som vi märkt – inte lika kul.

En ganska talande sak är att jag, som skriver det mesta materialet, var 16 år då flera av låtarna på Diamond Dawns debut skrevs, självklart utvecklas man enormt som musiker och människa på de 5 år som gått sedan dess. Det är egentligen inte mer komplicerat än så. Vi är extremt taggade på att få visa upp det nya materialet för folket! Vi gör lite strö-gig i år men fokus ligger på förberedande arbete för lansering av Streamline samt inspelning under sensommaren/hösten. Därifrån kan folk definitivt vänta sig stora lass med uppdateringar och smakprov!

VS: Berätta vad som händer framöver för bandet?

OL: Vi skriver och repar just nu färdigt en hel del material för att kunna spela in det senare i sommar, det ser vi riktigt mycket fram emot. Målet är ju att släppa nytt material våren 2015, men man vet aldrig vad som händer. När det kommer till om den kommande plattan skall släppas via ett bolag och i så fall vilket, kan vi i nuläget bara svara att vi har ett gäng mycket intressanta idéer och kontakter. Det är viktigt att de vi jobbar med förstår oss och vi dem, så vi lägger också en del tid framöver på att verkligen lista ut vad som är bäst för Streamline. Det kommer inte bli någon fullskalig turné innan nytt material är släppt men vi gör en del strö-spelande! Så snart en platta kommer ut är en Europaturné givetvis fokus, vi vill så gärna ut och släcka rocktörsten hos européerna!

Vill man hålla sig uppdaterad om var vi kommer att dyka upp och inspelningsprocessen, kan man kolla in vår Facebook-sida. Där hittar man bra och dåliga nyheter så väl som finfina foton och filmklipp! Kolla in det ni!

 

Reporter: Viktor Skatt