Kings of Leon
Efter metal/hardcore och svenska soloess är det dags för bandsläppsveckans tredje dag: I dag presenterar vi sex rock/indie-akter till Bråvallafestivalen. Det handlar om Kings of Leon, Mando Diao, The Hives, Passenger, Belle & Sebastian och Markus Krunegård.Som ett av 2000-talets mest produktiva rockband har amerikanska Kings of Leon hunnit släppa sex studioalbum sedan 2003-års debut ”Youth & Young Manhood”. Det Kings of Leon hade byggt upp under bandets tre första skivor exploderade då albumet ”Only by the Night”, med hitsinglarna ”Use Somebody” och”Sex on Fire”, släpptes 2008.

Sedan Kings of Leon tog steget till att bli ett av världens största rockband har de haft en konstant formtopp – 2010 släpptes ”Come Around Sundown” och under hösten kom den senaste skivan ”Mechanical Bull”, som både toppat albumlistor och blivit Grammynominerad.

Nu tar Kings of Leon med sig sin fantastiska katalog och sitt sköna livedriv till Norrköping och Bråvallafestivalen.

De övriga akterna i dagens släpp är: Mando Diao, The Hives (enda Sverigespelningen under 2014), Passenger, Belle & Sebastian samt Markus Krunegård, som kommer att få inleda hela festivalen nästa år!

MANDO DIAO
Strövtåget i hembygden är över. Under 2014 släpper Mando Diao det nya albumet ”Aelita”. Och då återvänder de – efter succén med deras Frödingtolkningar – till att sjunga på engelska. Ända sedan debuten har Mando Diao varit i konstant rörelse, både musikaliskt och turnémässigt. Den uppnosiga retrorocken från debuten har avlösts av så väl atmosfärisk pop som pulserande klubbrock och akustiskt vemod. Eller som Gustaf Norén har uttryckt det inför släppet av ”Aelita”, som blir bandets sjunde album:

– Det finns inget ”Mando Diao-sound”. Vi utvecklas hela tiden, och musiken utvecklas med oss. Ingen skiva har låtit likadant som den förra, och det är samma sak denna gången.

THE HIVES
The Hives behöver så klart ingen direkt introduktion. Ända sen debuten ”Barely Legal” 1997 och det bredare genombrottet med uppföljaren ”Veni Vidi Vicious”, som släpptes tre år senare, har bandet pepprat världen med högoktanig garagerock. Alltid med samma kaxiga förhållningssätt och stilbildande humor. 2012 släppte The Hives sitt senaste och femte album ”Lex Hives”. Spelningen på Bråvalla blir bandets enda Sverigespelning under 2014!

PASSENGER
Det fanns en tid i början av 2000-talet då Passenger var ett band med fem medlemmar, en hyllad debutskiva och ett stort skivbolag i ryggen. Men tiderna förändras och medlemmarna gick i olika riktningar. Som tur var bestämde sig sångaren Mike Rosenberg för att fortsätta på egen hand – Passenger blev ett soloprojekt. Genom att uppträda som trubadur bekostade Mike sin egen skivutgivning. Sen kom ”Let Her Go. Låten blev en världshit, som toppat singellistor i inte mindre än 16 länder och som under 2013 var den näst mest streamade låten på Spotify i Sverige.

BELLE & SEBASTIAN
Utan att någonsin överexponeras i media har Skottlands finaste indiepopband byggt upp en stor, dedikerad fanskara över hela världen. Det har de gjort genom att konsekvent producera indiepop av absolut världsklass. Senaste skivan – ”Belle and Sebastian Write About Love” från 2010 – fick genomgående strålande recensioner. Nu är Belle & Sebastian aktuella med ”The Third Eye Center”, som är en samling av rariteter och låtar från karriären som inte getts ut på de tidigare skivorna.

MARKUS KRUNEGÅRD
I sommar återvänder den självutnämnda prinsen av Peking till den gamla hemstaden. Som sångare och gitarrist i Laakso blev Markus Krunegård en svensk indieälskling under början av 00-talet. 2008 kom solodebuten ”Markusevangeliet” och singeln ”Jag är en vampyr”. Sedan dess har Krunegård släppt ytterligare tre album, varav ”Mänsklig värme” från 2012 är det senaste. Just nu är Krunegård i studion, där han jobbar på ett nytt album som ska släppas till våren.

www.bravallafestival.se
facebook.com/bravallafestivalen

brå