• Festival

12773392_10153443229135963_586638956_o

2016-02-27

I en samtid då festivaldöden skördar offer efter offer är det kul att se hur det ständigt finns kreativa krafter som tränger fram likt ljusstrålar ur mörkret.
En av dessa är Atomic Rooster Music Club som tidigare även arrangerat klubbkvällar på Cajsa Warg i Göteborg och under 2015 arrangerade man Atomic Rooster Summer Jam på Styrsö, med diverse spännande rockakter.

Denna kväll har man valt Berg 211 i Gamlestan som plats för sin Bunker Feast, ett väldigt trevligt bergrum som jag tidigare enbart besökt för bröllopsfest.
Först ut denna helkväll är Hypnos, en hårdrockskraft från Göteborg som jag fått nöjet att följa sedan början. Idag är de högaktuella med nya singeln I’m On The Run från kommande skivan Cold Winds, en melodiös pärla som visar att bandet är på väg i helt rätt riktning.
Bandet är ytterst stabilt live och trots att man sedan en tid kör in både ny trummis och gitarrist så är det sedvanligt tryck i framträdandet, trots att frontmannen Philip Lindgren är krasslig i rösten denna kväll.

Old Kerry McKee från Göteborg såg jag nyligen för första gången på ett ruskigt befolkat Pustervik, därför var det roligt att se dem i en mer intim inramning.
Musikstilen är blues/folk/americana och framförs på ett dynamiskt och själfullt sätt. Jag har lite svårt att bli tagen av denna typ av musik, men det är helt klart en häftig stil.

Goatess från Stockholm beskriver sig själva med orden ”psychedelic stoner doom metal”, vilket dessvärre är en typ av musik som jag har väldigt svårt för om det inte är bra rytm, hyfsad struktur på det och fokus på låtmaterialet snarare än stämningar. Goatess hamnar någonstans mitt emellan för min del, det är bättre än mycket annat liknande man sett, men jag är inte förtrollad.

Även nästa band, holländska Komatsu, faller utanför min ram även om de rent ljudmässigt låter bra denna kväll i bergrummet, där det lätt blir så att ljudet studsar i lokalen och det är lite svårt att ställa in ett riktigt vasst ljud. Deras sludge/stoner metal är kompetent, men inte riktigt vad som får mig att gå igång på alla cylindrar.

I takt med att klockan börjar bli sen börjar även folket tända till, mina vänner Jarno Lauronen, från bloggen A Fair Judgement, och Viktor Heinesson styr musiken på ett mycket gott sätt och ser till att ingen går hem utan en rejäl dos Whitesnake.

Deadheads från Göteborg går på scen när klockan är runt halv tolv, efter att de på senare år spelat nästintill överallt är det nu ett rejält tag sedan jag såg dem live.
Bandet håller ångan uppe och med sin extremt energiska actionrock ser de till att lyfta taket rejält. Vi bjuds på klassiker från debuten blandat med låtar ifrån senaste släppet Loadead.
Det känns som att Manne Olanders sång faller bort lite utåt, men lyckligtvis har han röstkapacitet nog att inte låta sig tystas av någonting.
Deadheads gör inga dåliga gig, energin som alstras är alltid beundransvärd och deras sound är gravt underrepresenterat i dagens utbud. De enskilda prestationerna ger en mycket stark helhet.

Sist ut denna kväll är Bullet från Småland, som ikväll gör sitt andra gig med den tillfällige basisten Daniel Kvist (sångare/gitarrist i The Scams) efter att Adam Hector avslutat sin åtta år långa tjänstgöring i Sveriges hårdaste band.
Efter att ha sett dem även under fredagskvällen i Borås (som vad jag förstått arrangerades av samma crew som har Atomic Rooster) vet jag att kvalitén på detta band är lika hög som vanligt. Kompromisslöst, alltid välljudande och väl förberett.

Scenshowen, med knivslipning under Storm Of Blades, den kedjade fången som slår släggan på ett städ under Hammer Down och Lenny Blade som dyker upp i en förstärkare är alltid lika roligt att se. Det finns alltid något att fästa ögonen på och musiken håller högsta internationella hårdrocksklass.
Efter att ha sett bandet live ett 20-tal gånger under årens lopp är det skönt att veta att man aldrig blir besviken och aldrig tröttnar på materialet.
Något alla vet är även att bandets turnébuss är nästa anhalt och efter att Bunker Feast slår igen portarna för denna gång så tar nästa fest vid. För denna redogörs dock ej här…

Allt som allt är det en mycket lyckad kväll och hade biljettpriset bara varit lite billigare så hade det definitivt fyllts på med ännu fler besökare.
Det ska bli kul att se vad som händer framöver för Atomic Rooster-gänget, deras kreativa tankar och deras driv är definitivt en tillgång för Göteborgsscenen.

Skribent: Viktor Skatt