ironmaidentheookofsoulscd
2015-08-14
Parlophone

Recensera en låt, skulle det vara nödvändigt? Ja. Bra, då var det ur världen.
Iron Maiden är högaktuella med plattan The Book Of Souls som släpps den fjärde september, första låten Speed Of Light släpptes för allmänheten idag och det är både legitimt och direkt lämpligt att nörda ner sig.
Låten är skriven av Adrian Smith och Bruce Dickinson, det är en inte alltför typisk Maiden-låt vi bjuds på.

Låten inleder med en Status Quo-aktig slinga innan Nicko McBrain lägger sig på ko-klockan då huvudriffet kommer igång. Man känner definitivt igen bandet men det låter snarare mer rock än metal, den stora och rymliga ljudbilden får mig ibland att tänka på Van Halen och ibland far även tankarna så långt bort som till Guns N Roses. Verkligen intressant! Bryggan med tillhörande slinga är det som låter mest typiskt Maiden, innan refrängen bärs fram av Bruce mäktiga stämma. Det är verkligen märkligt hur ”the air raid siren” lyckas övertyga så starkt gång på gång, 33 år efter hans första Maiden-platta, The Number Of The Beast, visar han att gammal är äldst och fullkomligt vräker ur sig sången. Klassiska producenten Kevin Shirley gör sitt yttersta för att  förvalta detta på bästa sätt och lyckas ypperligt. Där står Bruce med en ännu ej upptäckt cancer-tumör i halsen och sjunger häcken av i stort sett alla sångare idag, makalöst.
Låten har ett bra driv som stundtals förstärks utmärkt av Steve Harris och Nicko som ligger på föredömligt. Gitarrtrion Adrian Smith, Janick Gers och Dave Murray sköter sina uppgifter utan några problem och utan några större överraskningar. Soloduellerna är fortsatt högklassiga och tonartshöjningen i slingan är ursnygg.

Singeln bygger definitivt på förväntningarna inför albumet, som verkar bli en episk historia. Det är ett band i högform som låter superbt. Jag tror att detta kan bli rejält bra, Iron Maiden gör en aldrig besviken.

Bäst: Bruce Dickinson, vilken oerhörd sångare.
Sämst: Lägg av, det är Maiden. det är bara mer eller mindre kanon.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt