• Festival

AbramisBrama_AccessRock_Hannola_SRF2015_2E2A2110
2015-06-03
Abramis Brama har sedan starten 1997 burit en tung fana på den svenska hårdrocksscenen, då de varit ett av få band som lyckats slå sig fram med svenska låttexter. Under 2014 släppte bandet sin sjätte skiva Enkel Biljett som fått unisont god kritik från mediekåren och bandet står idag starkare än på länge.

Denna onsdag är vädret mer instabilt än på mycket länge, trots att det utlovats gott väder kommer en rejäl skur medan jag beger mig mot 4Sound Stage. Det lutar åt en tråkig afton men som genom ett under slår vädret om och samtidigt som bandet går på tittar solen fram. Bandet river igång Mamma Talar medan publiken strömmar till, det har annonserats att bandet ska spela in konserten och det märks på bandets energi. Trots att ljudteknikern fumlar sig fram i början finns det inget som kan stoppa Abramis Brama idag.

Bandet blandar friskt ifrån sina alster och energin mellan basisten Mats Rydström och gitarristen Peo Andersson bildar grunden till vad som med rätta kan kallas Sveriges Black Sabbath. Frontmannen och sångaren Ulf Torkelsson tar i så att han nästan förgås, det vi ser är ett band som reser sig med uppgiften när det kommer till de stora scenerna. Rutinen och musikaliteten är slående, speciellt i de nya låtarna tycker jag att groovet sitter som bäst och kvällens höjdpunkt är Vaggar Mig Till Ro.

Nog för att konserten filmas men bandets sätt att knyta an till publiken är inget annat än genuint. Ulf tar till koklocka, munspel, sin kropp och sina stämband för att få varje person i den fyrasiffriga publiken att röra på sig och njuta av denna stund vi delar i solskenet. Jag skulle vilja kalla det en arbetsseger.

Bäst: Vaggar Mig Till Ro och den enorma energi bandet bjuder på, främst Ulf och Mats.
Sämst
: Att ljudet inte är riktigt med från början.
Betyg: 8/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Viktor Skatt
Fotograf: Hannola