• Festival

AceFrehley_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A5838
2015-06-06

Ace Frehley, denna legend behöver ingen närmare presentation. Klassisk gitarrist i världens bästa band KISS och den person som tillsammans med Brian May från Queen fick mig att plocka upp guran vid 13 års ålder. Festival Stage borde vara för litet för denna gigant men efter två ganska tama soloplattor på senare år (Anomaly från 2009 och Space Invader från i fjol) stiger en oro att det nya materialet ska tynga ner betyget som klassikerna ska rädda.

När det är dags glädjer det mig att se att det är tiotusentals personer som samlats i den gassande solen för att hylla denna gitarrgud. Med sig i bandet får jag så sent som idag reda på att han har med Richie Scarlet på gitarr. Richie var med i Frehley’s Comet på 80-talet och för en nörd som undertecknad är detta riktigt godis.

Bandet inleder med en bisarrt långsam version av underbara Rocket Ride från studiosidan på Alive II (1977). Kvalitativt, men inget emot vad som komma skall. Folket börjar vakna till liv då Ace börjar riva av de gamla KISS-låtarna, vilket inkluderar nummer som Parasite, Strange Ways, Cold Gin, Love Gun med flera. Detta bandet känns mer attraktivt än det Ace haft med sig på tidigare turnéer, samtliga i bandet sjunger och gör det oftast med bravur. Scot Coogan bakom trummorna gör en riktigt bra version av Love Gun och Ace själv gör en stabil insats bakom micken. Gitarrmässigt håller han god form och kompletteras mycket fint av gamla kumpanen Richie, som även sjunger Frehley’s Comet-dängan Breakout med sin raspiga stämma.

De knyter ihop säcken med låtar som Rip It Out och Deuce innan de tackar för sig. Det är dock jag som ska tacka. Det enda jag kan sakna är nummer som Rock Soldiers och kanske något kul från Unmasked, någon liten överraskning för alla fans som hade värdesatt det till tusen. Synd att klaga dock när vi får njuta av denna enorma leverans.

Bäst: Ace Frehley.
Sämst: Jag hade kunnat tänka mig någon kul godbit, varför inte Talk To Me?
Betyg: 8/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Viktor Skatt
Fotograf: Hannola