• Arrangör

Adept_AccessRock_Madman_KB_13

21/12 – 2013

När Sveriges metalcore-pionjärer i Adept ställer till med julstök i huvudstaden så är det dessutom sista spelningen på turnén för senaste albumsläppet Silence The World. Bandet verkar inte det minsta slitna av den nästan tre månader långa turné man just har avverkat, utan är istället inställda på att ställa till med ett mäktigt kalas på Klubben.

At det är ett taggat band med massor av energi märks redan i inledande Forever And a Day, som sitter som en spark i skrevet. Energin höjs ytterligare några steg i efterföljande Secrets. Särskilt sångaren Robert Ljung och basisten Filip Brandelius verkar outtröttliga på scen och det syns på dem att de älskar varje minut av det de gör. Jag kan inte heller låta bli att imponeras över vilken kompetent frontman Robert har utvecklats till över åren. Det är inte bara hans röst som har blivit bättre med åren, utan han har dessutom växt till en riktig scenpersonlighet som inte har några problem med att få med sig publiken och som dessutom kan leverera skämt med skaplig timing.

Problemet ligger istället i det spretiga materialet. Adept är ett band som visar god utveckling mellan varje albumsläpp. Därför är det logiskt att senaste släppet Silence The World känns mognare än exempelvis debuten Another Year Of Disaster. När låtar från bandets tre album ställs mot varandra på det sätt som de gör under bandets spelningar så blir det tydligt att tidigare verk som Sound The Alarm och An Era Of Treachery inte känns lika genomtänkta och sammanhållna som nyare nummer i form av exempelvis The Toughest Kids och The Ivory Tower. Trots detta blir två av låtarna från debutalbumet, At Least Give My Dreams Back, You Neglient Whore och Shark! Shark! Shark!, två av spelningens höjdpunkter tillsammans med The Lost Boys.

Bandet klarar sig igenom de meckigare passagerna i sin musik utan problem och det ligger mycket känsla i musiken. Det är lätt att svepas med i de vackra melodierna, men också lika lätt att tappa bort sig när flera breakdown-inspirerade delar läggs på varandra. Men trots att bandets texter pratar om en vilja att tysta världen så är Adept en imponerande metalcore-maskin som Sverige, och framförallt Trosa, ska vara stola över.

Bäst: Shark! Shark! Shark!
Sämst: Sound The Alarm.
Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Jonas ”Madman” Persson 
(Bild tagen från bandets spelning i Malmö. Se resten av bilderna HÄR.)