• Arrangör

Dave_AccessRock_AliceCooper_GronaLund-10

3/7 – 2015

Skräckrockens stilbildare Alice Cooper gjorde sitt första framträdande på Gröna Lund för nästan precis 40 år sedan. Som för att bevisa sin odödlighet återvänder han till nöjesfältet, vars inneboende skräckblandade förtjusning utgör en närmast perfekt inramning för tillställningen. Attraktionerna må vara färgglada och sockervaddsdoften sliskigt söt, men de gälla skriken från bergochdalbanorna och spökhusets mörka mystik talar sitt tydliga språk. Att mannen som välkomnat massorna in i sin mardröm spelar på scenen precis bredvid nyöppnade House Of Nightmares är inget mindre än perfekt.

Dave_AccessRock_ AliceCooper_GronaLund-13När man ser tillbaka på The Coops karriär, som man gärna gör när man lyssnar på konsertens kavalkad av låtar från en stor katalog, ryms mycket annat än enbart det suggestiva och skräckflirtande à la Welcome To My Nightmare och Ballad Of Dwight Fry. Klämkäcka refränger i catchigaste åttiotalsmanér varvas med tyngre, rakare insatser från senare årtal och visar på ett vidare register än den teatraliska vinkel som först gjorde honom känd. Allt stöttas av ett grymt band bestående av tre flinka gitarrister i Ryan Roxie, Nita Strauss och Tommy Henriksen samt den oerhört stabila rytmsektionen GarricSobel. Som marionetter i Alice Coopers egna dockteater är deras framförande lika musikaliskt som visuellt underhållande. Glen Sobel verkar ha svårt att inte ständigt göra tricks med trumstockarna och stränginstrumentalisterna hoppar ur vägen för frontmannens piskrapp, motar bort spelade paparazzi från scenen och sammanfattar alla spelstilar i rock’n’roll-boken. Att fyra av fem bandmedlemmar körar räddar dessutom de gånger Alice medvetet håller mikrofonen lite väl långt ifrån munnen i vissa, svåra toner.

Mr. Cooper är en underhållare av stora mått. Inte bara är den visuella scenshowen och det genomgående narrativet fortfarande i stort fokus – Alice skulle i tillägg aldrig prioritera nyskrivet material över publikfavoriter och gamla hitlåtar. Faktiskt är det endast en låt av de ikväll framförda som inte har minst tio år på nacken: I’ll Bite Your Face Off från den senaste, enligt denna skribent mindre lyckade, albuminsatsen Welcome 2 My Nightmare. Denna verkar inte heller bita på publiken när den serveras instuvad mellan låtar som fortfarande håller, trots att de skrevs för fyra decennier sedan.

Man kompromissar knappast när det gäller att showa för den breda massan. Kanske går just detta något för långt, dock, när vi efter Alices traditionella giljotinering och återuppståndelse hamnar på en kyrkogård där en coversession tillägnad Jim Morrison, John Lennon, Jimi Hendrix och Keith Moon inleds. Hur ikoniska dessa låtar än är känns covers mest överflödiga i sammanhanget. Den omfattande egna låtsamlingen rymmer otaliga pärlor med hög livepotential som utan svårighet kan bära hela vägen. Den naturliga förklaringen till detta val är troligen det faktum att Alice i år spelat in ett coveralbum tillsammans med Johnny Depp och Joe Perry (samt en rad välrenommerade gästartister) till minne av just dessa bortgångna medlemmar av sjuttiotalets legendariska suparklubb The Hollywood Vampires. Resultatet av detta sidoprojekt lär vi få höra någon gång i höst.

Dave_AccessRock_ AliceCooper_GronaLund-16Alice Cooper håller bättre på scen än vissa yngre akter, till stor del säkert tack vare vasst band och teatraliska prioriteringar, men ändå. Han har väl å andra sidan aldrig haft särskilt krävande sångpartier, vilket nog är en anledning till att det fortfarande går att göra en så bra show. Se honom i höst med ett avskedsturnerande band som inte är lika bra på att hålla på kvaliteten.

Setlist:

1. Hello Hooray
2. House Of Fire
3. No More Mr. Nice Guy
4. Under My Wheels
5. I’ll Bite Your Face Off
6. Billion Dollar Babies
7. Lost In America
8. Hey Stoopid
9. Dirty Diamonds
10. Welcome To My Nightmare
11. Go To Hell
12. He’s Back (The Man Behind The Mask)
13. Wicked Young Man
14. Feed My Frankenstein
15. Ballad Of Dwight Fry
16. Killer / I Love The Dead
17. Break On Through (To The Other Side)The Doors-cover
18. RevolutionThe Beatles-cover
19. Foxy LadyJimi Hendrix Experience-cover
20. My Generation The Who-cover
21. I’m Eighteen
22. Poison
23. School’s Out

Betyg: 8/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave