• Festival

 

14/7-2017

Amon Amarth är ute på världsturné och har stannat till på Gefle Metal Festival på fredagen. Inför festivalens hittills största åskådarskara äntrar de scenen till ett enormt jubel. Publiken har stått och ropat efter bandet i flera minuter och när giget inleds är de eld och lågor, vilket matchar scenshowen. Det är riktigt svettigt i fotodiket och jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara där uppe för bandet.

Frontmannen Johan Hegg välkomnar oss till deras vikingafest och undrar om vi är redo att släppa lös bärsärken inom oss. Det verkar publiken vara, av vrålen att döma. De headbangande fansens hår smattrar mot min rygg när jag behöver backa undan från den hårt arbetande pyrotekniken. Stämningen är verkligen på topp och det är inte minst tack vare Johan Hegg och hans grymma publikkontakt.

Instrumentalisterna spelar så att händerna glöder (se bilder) och frontmannen viftar med djävulshornen åt åskådarna. Förutom Midgårdsormen och ett vikingaslagsmål på scenen får de även besök av Messiah Marcolin (ex-Candlemass) i en låt. I ärlighetens namn tillhör kanske inte Amon Amarth mina absoluta favoritband men jäklar vilken show de bjuder på! När band spelar på så pass stora scener som Goat Stage brukar de vanligtvis se ganska små ut men Amon Amarth tar verkligen sin plats. Om det beror på den mäktiga musiken som dånar ut över området eller deras fantastiska scennärvaro (eller kanske en blandning av dessa) vet jag inte riktigt. Det jag däremot vet är att de gör ett enormt bra framträdande.

Röken som strömmar ut från scenen lägger sig som en dimma över åskådarna i solnedgången när vi står och njuter av detta brutala ös. Nu är det festival på riktigt!

Betyg: 8/10

Skribent och fotograf: Tottie

Fler bilder hittar du HÄR.