AtTheGates_Closeupbaten_AccessRock_Emma_001

6/3 – 2014

Det mäktigaste bandet på båten är på ingång och bland publiken i Starlight Palace närmar sig temperaturen kokpunkten. Bandet behöver väl egentligen knappast någon närmare presentation, som stilbildare för det klassiska Göteborgssoundet och med den extremt inflytelserika Slaughter Of The Soul-plattan i sin katalog är At The Gates en oerhört central del av genren. Sedan bandet återförenades år 2008 har jag fortfarande inte lyckats se dem live, och mina förväntningar på den här båtspelningen är därför minst sagt höga. Obarmhärtigt drar man igång Suicide Nation, och gåshuden är ett faktum redan under introriffet. Det gäller faktiskt alla låtar från bandets mest framgångsrika album från 1995, det är omöjligt att inte ryckas med när man får höra de rakt igenom övergrymma låtarna live. World Of Lies som följer därefter är alltså inget undantag.

Det är överhuvudtaget ett väloljat maskineri vi har framför oss: Adrian Erlandsson och Jonas Björler utgör en dundrande stabil rytmsektion och bakom riff och melodier som verkar skära genom själen står Anders Björler och Martin Larsson. Den kepsbeklädde Tomas Lindberg vrålar ut texterna och jagar upp publiken som den eminente frontman han är. Det slår mig dock att jag inte tycker att hans sång låter helt hundra, men med tanke på att vi är på kryssning och timmen är sen är detta inget som kan få publiken eller denna skribent på sämre humör. Under A Serpent Sun och Nausea är personliga favoriter och det är en exceptionellt grym känsla att få höra dem live. Kvällen hade heller inte varit komplett utan covern på Slayers Captor Of Sin, för det är ju som Tompa säger: ”Utan Jeff Hanneman, ingen death metal”.

Även om många av höjdpunkterna denna kväll är förknippade med låtarna från Slaughter Of The Soul visar At The Gates att de har fler ess i rockärmen än så. Bland annat är Terminal Spirit Disease från plattan med samma namn och Windows från debuten The Red In The Sky Is Ours grymma ikväll. När Tomas Lindberg säger att det kommer överraskningar senare i år som det gått rykten om, och tackar för att vi väntat så länge på nytt material förväntar man sig nästan att de ska spela en låt från kommande At War With Reality, men så blir inte fallet. Istället kör man Unto Others, och trots att det låter slaktande bra misstänker jag att jag inte är den enda som är lite besviken över att inte få höra något nytt. Att premiärspela en ny låt på en kryssning vore ju annars det perfekta tillfället – då de allra flesta är fulla kommer alla älska låten men ingen kommer att komma ihåg hur den gick. I övrigt finns inga direkta besvikelser, jag är sjukt nöjd att ha fått se bandet för första gången även om de antagligen inte gjorde sin bästa spelning någonsin. När At The Gates applåderar Close-Up-publiken efter avslutande Kingdom Gone och lämnar scenen är det väl bara för oss att fortsätta peppa och längta efter At War With Reality som väntas i höst. Den som väntar på något gott…

Betyg: 8/10

Bilderna från spelningen finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Emma Morén