• Festival

avantasia_accessrock_tottie12

8/6-2013

Efter en alldeles underbar festival med grymma band, nästan lite FÖR bra väder och roliga upplevelser blev det plötsligt natt på lördagen. Efter Rush spelning är det Avantasia som under två timmar ska underhålla oss på Rock Stage. Det känns lite sorgligt att veta att detta blir årets sista spelning på Sweden Rock Festival, samtidigt som jag är oerhört nöjd med festivalen (och det är ju trots allt lite skönt att komma hem till sin egen dusch och säng efter flera dagars festivalande).

Jag har ett lite speciellt förhållande till Avantasia. Jag lyssnar nämligen ytterst sällan på dem hemma men ser för allt i världen till att fånga dem live varje chans jag får. För jag vet att de alltid levererar grymt bra och har spännande gästartister med sig.

Ikväll är det Ronnie Atkins (Pretty Maids), Michael Kiske (Helloween, Unisonic), Bob Catley (Magnum, Hard Rain) och Eric Martin (Mr. Big) som gästar bandet under utvalda låtar. De gör det riktigt bra och ser ut att ha galet kul på scenen med Tobias Sammet. De är allihop duktiga på att få med sig publiken. Under en av mina favoritlåtar, den oerhört snygga balladen Farewell, gråter jag en skvätt av glädje när jag ser på den stora skärmen hur den gigantiska publiken viftar på armarna i takt. Något jag har upplevt många gånger förr men blir lika överväldigad över varje gång det händer.

I Dying For An Angel gör Tobias Sammet och Eric Martin en grym insats tillsammans. Under The Scarecrow får Tobias Sammet en blackout i första versen och säger skrattandes att han inte kommer ihåg texten. Han kompenserar dock för detta genom att hoppa och svinga runt mikrofonstativet med sin härliga energi och kommer snart ihåg hur låten går igen. Lost In Space är en av låtarna som genererar mest allsång ikväll. Twisted Mind hör också till en av kvällens bästa prestationer trots att Eric Martin och Ronnie Atkins kör den utan Tobias Sammet.

Avantasia gör verkligen en fantastisk spelning. Tobias Sammet tar sig tid att presentera sina bandmedlemmar på humoristiska sätt när det är tio minuter kvar av spelningen. Han är en exemplarisk frontman (okej, jag kan väl erkänna att jag är lite förälskad) som bjuder på många skratt under kvällens show. Som avslutningslåt kör de Sign Of The Cross med alla kvällens medverkande artister på senen. Det är oerhört mäktigt.

Jag står som trollbunden under dessa två timmar och kan inte slita blicken från scenen. Tobias Sammet berättar att ett ordentligt Avantasia-gig varar i 3,5 timmar men att de i alla fall gör sitt bästa ikväll. Jag hade lätt kunnat stå kvar i 1,5 timme till och se dem. Inget snack om saken.

Bäst: Det är omöjligt att välja. ALLT. Vilket jävla grymt avslut på festivalen!
Sämst: Att de ”bara” körde i två timmar.
Betyg: 9/10

Setlist:
Spectres
Invoke the Machine
Black Orchid
Reach Out For the Light
Avantasia
The Story Ain’t Over
The Great Mystery
Dying For An Angel
Promised Land
Farewell
Shelter From the Rain
The Scarecrow
Savior in the Clockwork
Twisted Mind
Lost in Space
Sign of the Cross / The Seven Angels

Skribent och fotograf: Annelie Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.

 avantasia_accessrock_tottie11